Česko podporuje politickou orientaci nového vedení Ukrajiny

Česká vláda podporuje směr politiky, kterou prezentuje současné vedení Ukrajiny. Zároveň podporuje i její orientaci na euroatlantické vztahy. O konkrétních formách je ovšem v této chvíli předčasné hovořit. ČTK to řekl premiér Stanislav Gross po jednání s předsedou ukrajinského parlamentu Volodymyrem Lytvynem. "Ukrajina je velká země a pro nás, jako pro členskou zemi Evropské unie je nejen jedním z klíčových politických partnerů, ale má velký význam také z hlediska obchodních zájmů. Musí nám přitom záležet na evropské orientaci Ukrajiny. Nestabilní Ukrajina by byla něco, co ohrozí stabilitu celé Evropy," zdůraznil Gross. Upozornil, že Ukrajina znamená také velký trh, na němž se mohou prosadit české produkty. "Máme obrovské příležitosti vzhledem k historickým vazbám. Máme i určitou konkurenční výhodu, kterou bychom měli umět využít," konstatoval.

Na jednání, které bylo prvním setkáním českého premiéra s oficiální ukrajinskou delegací po loňské krizi vyvolané zfalšováním výsledků voleb ukrajinského prezidenta, byl nastolen mimo jiné problém nelegální migrace. "Je to problém pro českou ekonomiku i pro ekonomiku Ukrajiny. Možná ještě důležitější je ale problém lidské důstojnosti a podmínek, ve kterých ukrajinští občané, kteří zde pracují nelegálně, musí pobývat a pracovat. Je to věc, která nás nemůže nechat lhostejnými. To jsou klíčové důvody, proč se budeme snažit s novou ukrajinskou administrativou spolupracovat, abychom postupně odstraňovali tento problém," řekl.

Česká republika podporuje návrh ukrajinské strany na zjednodušení vízového režimu mezi oběma státy a bude na něm pracovat. Zároveň ale musí v této záležitosti respektovat pravidla Evropské unie. Po jednání s předsedou ukrajinského parlamentu Volodymyrem Lytvynem to řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Pro Čechy by se podle něj mohla víza zrušit a Ukrajinci by je získávali bezplatně a zároveň by se zjednodušil režim jejich vydávání. "Chceme udělat všechno pro to, aby se mohlo bez překážek cestovat z jedné země do druhé. Je ale třeba respektovat dohodnutí pravidla Evropské unie. Až vstoupíme do Schengenu, pak ten režim bude odpovídat schengenskému systému," uvedl. O termínu zjednodušení vízového režimu podle Svobody zatím mluvit nelze. "Společná politická vůle tady je, ale experti to musí připravit," poznamenal.