Česko poprvé získalo televizní cenu Emmy, bodoval seriál o kyberšikaně

'#martyisdead', foto: Richard Hadonický / Mall.TV

Mezinárodní akademie televizních umění a věd rozdala během slavnostního on-line ceremoniálu 23. listopadu ceny Emmy. V kategorii krátkých seriálů zabodoval český internetový seriál #martyisdead. Cenu označovanou za 'televizního Oscara' získal jako první český seriál v historii. Příběh o kyberšikaně inspirovaný reálnými příběhy zvítězil v konkurenci seriálů z Austrálie, Argentiny a Singapuru.

Foto: Luiz C. Ribeiro / Emmy® Award

"Pořád nevěříme, že to klaplo. Je to fantastická záležitost pro celou Českou republiku," reagoval hned po vyhlášení producent seriálu Milan Kuchynka, který spolu s dalším producentem seriálu Vratislavem Šlajerem, převzal cenu Emmy během online přenosu v pražském kině Přítomnost.

Ceny Emmy,  foto: Chris Devers,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Seriál vypráví o patnáctiletém chlapci Martinovi, který si dopisuje s neznámou kamarádkou na sociálních sítích. Sdílí s ní různá zvrhlá videa, například, jak krade v obchodě nebo velmi intimní záběry. Těmi ho pak nakonec neznámá osoba vydírá a dožene Martyho nakonec k sebevraždě. Jeho otec se pak pouští na vlastní pěst do vyšetřování událostí, které tragédii předcházely.

Osmidílný thriller natočil režisér Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka, kteří rozvíjeli kriminální zápletku spolu s odborníky na internetovou bezpečnost.

Pavel Soukup,  foto: Mall.TV

"Asi před dvěma nebo třemi lety média informovala o hře známé jako 'Modrá velryba', která byla v Rusku velmi populární. Ruští teenageři na základě této hry plní úkoly, které jsou na hraně smrtelného nebezpečí, jako třeba sebepoškozování, dokonce sebevraždy. Možná to byl podvod, ale zajímalo mě to. Kladli jsme si otázku: kdo to vymýšlí a proč? Pak tento hoax upadl v zapomnění, ale my jsme se tímto tématem zabývali. Na internetu jsme našli ještě děsivější příběhy, hry, které se týkají extrémních výzev. Tyto příběhy jsou bohužel pravdivé a inspirovaly naši sérii," popsal vznik seriálu Pavel Soukup.

Byla to výzva

Podle tvůrců byla jedním z podnětů ke vzniku #martyisdead skutečnost, že kvůli kyberšikaně každý rok v Česku spáchá sebevraždu přes deset dětí. "S Vráťou Šlajerem je nám kolem 43 let a máme mnoho dětí, a proto se nás to dotýká a to téma jsme chtěli podpořit," uvedl Kuchynka.

Vratislav Šlajer označil tvorbu seriálu za výzvu. "Ten projekt byl souhrou několika věcí a nebylo jednoduché to celé zkombinovat dohromady. Různé formy vyprávění zkombinovat tak, že je to napínavý příněh, že v něm jsou nějaké realistické prvky, které mohou plnit určitou společenskou roli. Že mohou někoho varovat. Iternet není zlý, zlí jsou lidé za tím intenetem," řekl.

'#martyisdead',  foto: Tomáš Hejzlar / Mall.TV

Tvůrci si k psaní scénáře přizvali také odborníky na rizikové chování na internetu - například Martina Kožíka z projektu Bezpečně na netu. "Podle mě je to nejlepší věc, která tady na téma kyberšikany za poslední dobu vznikla. Seriál už teď pomáhá. Každou chvíli se mi ozývá někdo, komu ten seriál pomohl zachránit život."

Autoři seriálu včetně Pavla Soukupa v čele chystají pokračování, které se bude jmenovat "Anna is missing", v překladu "Hledá se Anna". Natáčet chtějí už za několik týdnů. Hotovo by mělo být na jaře příštího roku.

klíčové slovo:
spustit audio