Česko přestalo přijímat další Vietnamce

Život dvacetiletého mladíka si v pátek ráno vyžádala přestřelka na tržnici v Dubí na Teplicku. Středně těžká zranění utrpěl další člověk. Stejně jako oběť byl vietnamské národnosti. Neznámý zůstává vrah s černou kuklou na hlavě. Zatímco strýc oběti předpokládá loupež, v Dubí se hned objevily spekulace o vyřizování účtů uvnitř vietnamské komunity. A to je tento týden hodně citlivé téma.

Ministerstvo zahraničí totiž nejméně do konce roku pozastavilo nabírání žádostí o dlouhodobá víza pro vietnamské občany a napříště chce vízové podmínky pro Vietnamce zpřísnit. Často prý zneužívají pobyt v zemi a předkládají padělané dokumenty. Faktem je, že Česká republika vydala loni občanům Vietnamu více dlouhodobých tolik víz, než Belgie, Bulharsko, Dánsko, Finsko, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Maďarsko, Rakousko, Rumunsko a Španělsko dohromady. Potvrzuje to i šéf odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman: "Česká republika v Evropské unii vykazuje absolutně nejvyšší počet vydaných vstupních víz pro občany Vietnamu, a to v dlouhodobém kontextu."

Mluvčí českého ministerstva zahraničí v této souvislosti hovoří i o zodpovědnosti vůči ostatním zemím schengenského prostoru.

"Do konce roku jde o monitoring,"řekl k tomu premiér Mirek Topolánek a vysvětlil: "Potom samozřejmě rozhodneme o tom, jestli vietnamští občané budou předmětem případných zelených karet nebo nikoli. Já si myslím, že ten proces je normální."

To si však nemyslí vietnamské ministerstvo zahraničí, které žádá Českou republiku, aby své rozhodnutí zrušila. Hanoj poukazuje na tradičně dobré vztahy obou zemí a spolupráci v mnoha oblastech. Pravdou je, že několik desítek tisíc Vietnamců v Česku tvoří třetí nejpočetnější menšinu. Jejich komunita je v mnoha ohledech etablovaná, malí Vietnamci zejména v severních Čechách dokonce patří mezi třídní premianty v nadprůměrně vysoké míře.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter tím víc kritizuje vládní rozhodnutí, které podle něj kvůli dvěma stovkám Vietnamcům diskriminuje celou komunitu a 86milionový národ - a dělá ze všech předem kriminálníky. To není demokratické, etické ani v souladu s mezinárodními normami, tvrdí Winter.

"Ve zprávě bezpečnostního výboru pro parlament jsou uvedeny jiné národnosti s daleko závažnější trestnou činností, jako jsou vraždy, velké ekonomické miliardové tunelování, milionové podvody, nájemné vraždy. A v tom vůbec Vietnamci nefigurují."

Winter si myslí, že korupci při udělování víz je třeba vyšetřit a její viníky potrestat, stejně jako pěstitele marihuany a nepoctivé trhovce za padělání značkového zboží a daňové úniky, nikoliv však celý Vietnam. Podle Wintra by měl navíc právě český stát zodpovědět, proč uděluje Vietnamcům mnohonásobně větší počet víz za účelem podnikání než pracovních víz, když českému stavebnictví schází několik tisíc zedníků a tesařů.