Česko prožilo ledový víkend, mráz si vyžádal lidské životy

Česko prožilo mrazivý víkend, na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Na Jizerce v Jizerských horách naměřila stanice minus 26,1 stupně. Velmi hluboko spadla rtuť teploměrů také ve Stráži pod Ralskem, Doksech, Adršpachu nebo Brodu nad Dyjí. Rekord zaznamenalo přes 110 meteorologických stanic. V noci na neděli se teploty pod minus 20 stupni objevily většinou už jen na Moravě a na horách.

Chladné počasí si v Praze o víkendu vyžádalo zřejmě tři lidské životy. Už v noci z pátku na sobotu zemřel bezdomovec v Libni, večer pak našli dalšího mrtvého v centru Prahy. Nedělního rána se nedožila žena, která nocovala v lesoparku na pražském Jarově. Všichni patrně podlehli následkům podchlazení. Od čtvrtka patrně na podchlazení v metropoli zemřelo už šest lidí. Od poloviny října vzalo v Praze chladné počasí život zřejmě už devíti lidem.

Mráz zkomplikoval cestování po železnici. Doprava na vytížené trati mezi Prahou a Plzní kvůli zamrzlým výhybkám a stržené troleji v sobotu úplně zkolabovala. První ranní vlak do Norimberku odjel z Prahy se zpožděním 268 minut. Problémy byly i na dalších tratích. Podařilo se je sice odstranit už kolem poledne, po celý den ale vlaky nabíraly velká zpoždění. V neděli se na železnici cestovalo bez větších problémů. Bez výrazných komplikací se po celý víkend obešla doprava na silnicích. Hlavní tahy ve všech krajích jsou většinou holé a vymrzlé, někde mokré. Na vedlejších silnicích a na horách ale stále může ležet ujetá vrstva sněhu. Meteorologové vydali výstrahu před tvorbou ledovky platnou pro téměř celé území České republiky. Řidiči by měli být opatrní v pondělí a také ve středu.

Sever Čech a Moravy postihla zhoršená smogová situace. Smog zasáhl hlavně Ostravsko, Karvinsko a Třinecko. Ve východní části Ústeckého kraje se sice situace zlepšovala, na Chomutovsku a Mostecku jsou ale limity stále ještě výrazně překročeny. Špatně se dýchá také i ve Středočeském kraji, zlepšení hlásil v podvečer Pardubický kraj.