Česko se pokusí zapsat do seznamu UNESCO velkomoravské hradiště

Ministerstvo kultury se pokusí prosadit zapsání velkomoravského hradiště v Mikulčicích na Břeclavsku na seznam kulturního světového dědictví UNESCO. Do projektu se má zapojit některou z velkomoravských památek i Slovensko. "Pak by to byl druhý případ v Evropě, po francouzsko- španělských Cestách do Compostelly, kdy by zápis do seznamu UNESCO měl nadnárodní charakter," řekl ČTK Michal Beneš z ministerstva kultury. Konečný verdikt o zápisu památky z období Velké Moravy by mohl padnout asi za čtyři roky.

Na seznamu světového a kulturního dědictví má Česko 12 pamětihodností. Dvě z nich jsou na jihu Moravy: Lednicko-valtický areál na Břeclavsku a brněnská funkcionalistická vila Tugendhat. Zápis další památky by byl pro Jihomoravský kraj obrovským přínosem, především z hlediska turistického ruchu, řekl ČTK krajská radní Miloš Šifalda. Vedení kraje chce proto s ministerstvem kultury ohledně zapsání památky maximálně spolupracovat, především s odbornou a projektovou agendou.

Česko má šanci na registraci hradiště podle Beneše relativně velkou. "Bedlivě totiž analyzujeme zápis památek do seznamu, proto se snažíme nominovat k UNESCO takovou památku, která vyplní bílá místa v jejím seznamu," uvedl Beneš. Velkomoravské hradiště je podle něj ojedinělou architektonickou památkou. Od registrace pamětihodnosti si stát slibuje větší světové povědomí nejen o samotné památce, ale i o Velké Moravě a jejím přínosu k vytváření civilizované Evropy, míní odborník.

Slovanské hradiště v Mikulčicích je od roku 1962 národní kulturní památkou. Rozprostírá se na ploše 200 hektarů a patří k nejvýznamnějším památkám z období vytváření prvních státních útvarů ve slovanském světě. Plochu památky tvoří vlastní hradiště s předhradími a přilehlou sídelní aglomerací. Hlavní hrad se zvedá téměř sedm metrů nad okolní terén.