Česko-slovenský dokument získal v New Yorku cenu Emmy

Nicholas Winton

Česko - slovenský film získal další světové ocenění. Dokument slovenského režiséra Mateje Mináče o zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi vyhrál v New Yorku prestižní cenu Emmy. Více informací má Milena Štráfeldová:

Nicholas Winton
Nicholas Winton, původně britský burzovní makléř, zachránil za 2. světové války přes šest set židovských dětí z Československa. Stovky britských rodin se ujaly dětí, jejichž rodiče a příbuzní krátce nato většinou zahynuli v nacistických koncentračních táborech. O zásluhách Nicholase Wintona na této obrovské záchranné akci přitom dlouho po válce nevěděli ani jeho nejbližší. Teprve koncem 80. let objevila Wintonova žena na půdě jejich rodinného domku kufr plný dokumentů o záchraně dětských životů a až pořad BBC z roku 1988 představil Wintona veřejnosti. Ve studiu se s ním tehdy sešly i desítky zachráněných. Nicholas Winton o své akci z počátku války později řekl:

"V Anglii jsem viděl, jaká je politická situace. Do Prahy jsem přijel v roce 1939 a dozvěděl jsem se o organizaci, která se snažila zachraňovat starší lidi. Jenže neměli žádné povolení britské vlády a žádné finanční prostředky k tomu, aby zachránili děti. A tak jsem řekl, že jestli je to možné, já to udělám."

Příběhem Nicholase Wintona a zachráněných československých dětí se od poloviny 90. let zabýval i slovenský režisér Matej Mináč. Na stejné motivy vznikl i jeho celovečerní hraný film Všichni moji blízcí, který zachycuje osudy jedné židovské rodiny, jejíž syn patřil mezi zachráněné děti. Paralelně s ním vznikal v koprodukci s Českou televizí i filmový dokument Nicholas Winton - síla lidskosti, který nyní získal prestižní světové ocenění Emmy. Je to poprvé v historii, kdy podobnou cenu český či slovenský dokument získal. Režisér Matej Mináč považuje ocenění i za poděkování Wintonovi:

"Je to poslední žijící zachránce jako Schindler nebo Wallenberg, kdo dokázal tak neuvěřitelnou věc. Dosud žije a já myslím, že je velmi důležité, aby si veřejnost uvědomila, že je stále mezi námi, a aby se od něj učila."

Cena Emmy však není jediným oceněním, které Mináč za své filmy o Nicholasi Wintonovi obdržel. Film Všichni moji blízcí mimo jiné dostal cenu diváků na Mezinárodním filmovém festivalu v americkém Palm Springs, obdobnou cenu si odvezl i z 11. ročníku židovského filmového festivalu ve Washingtonu.