Česko truchlí za Hlinkou

Mezi zapálenými svíčkami se na litvínovském zimním stadionu symbolicky objevil i Ivanův oblíbený doutník (Foto: ČTK)

Od tragické smrti hokejového kouče Ivana Hlinky uplynuly tři dny a tato smutná událost stále hýbe českou veřejností. Litvínov, město kde Hlinka žil truchlí a celý národ přemýšlí nad tím, jak uctít Hlinkovu památku.

Mezi zapálenými svíčkami se na litvínovském zimním stadionu symbolicky objevil i Ivanův oblíbený doutník  (Foto: ČTK)
Hlinkovi přátelé i příznivci se scházejí na litvínovském zimním stadionu, který se spontánně proměnil v pietní místo. Na adresu litvínovského klubu chodí soustrastné dopisy z celé Evropy. Hokejový tým uvažuje o tom, že po Hlinkovi pojmenuje místní stadion. Padly i návrhy, že by Hlinkovo jméno měla nést nová pražská Sazka aréna, ve které se na jaře odehrávalo MS v hokeji. Pietní místa vznikla i v Karlových Varech, u silnice kde k osudovému střetu došlo nechala radnice postavit kříž s ohrádkou, kam lidé dávají květiny a svíčky.

Český hokejový svaz nechal vyrobit černé kulaté nášivky, na kterých je zlatým písmem vyšito číslo 21. Pod ním Hlinka hrál za národní mužstvo. Ty budou mít na dresech čeští hokejoví reprezentanti po celou dobu Světového poháru.

Vyšetřování Hlinkovy nehody  (Foto: ČTK)
Vyšetřování dopravní nehody, při které Hlinka zahynul stále pokračuje, policie nyní zkoumá obě poškozená vozidla: Hlinkův Superb a nákladní Avii, která do něj za zatím nejasných okolností najela. Podle policejního mluvčího Pavla Valenty obě vozidla byla ihned po nehodě zajištěna a čeká je odborná expertíza. Výsledky by měly být známy zhruba do 14-ti dnů:

"Bude zjištěn stav brzdové soustavy. Zatím neznáme rychlost obou vozidel."

Řidič nákladního auta, který tragickou havárii pravděpodobně zavinil, tvrdí, že mu před střetem selhaly brzdy. Trenér hokejové reprezentace a jedna z největších osobností českého hokeje Ivan Hlinka zemřel v pondělí po autohavárii na cestě z Karlových Varů do Prahy. Trojnásobný mistr světa a nejlepší domácí hokejista z roku 1978 přivezl jako trenér v roce 1998 z olympiády v Naganu zlaté medaile a stal se doslova národním hrdinou.