Česko u Evropského soudního dvora prohrálo spor o přerozdělování uprchlíků

Česká republika prohrála spor s Evropskou komisí o takzvané uprchlické kvóty. Podle rozsudku Evropského soudního dvora Česko spolu s Maďarskem a Polskem nesplnily své povinnosti plynoucí z práva Evropské unie. Podle Soudního dvora EU se trojice zemí nemohla dovolávat toho, že odmítáním migrantů chrání svou vnitřní bezpečnost. Soud odmítl i argument, že systém zavedený v roce 2015 byl údajně nefunkční. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité, že Česko nebude přijímat žádné migranty a že kvóty v mezičase skončily. Není podle něj podstatné, že ČR spor prohrála.

Trojice visegrádských zemí u soudu v Lucemburku zažalovala Evropská komise s cílem domoci se dodržování unijního práva. Unijní státy jednorázový program migračních kvót zavedly - proti vůli některých členů EU z centrální a východní části bloku - v roce 2015 s cílem odlehčit Řecku a Itálii, kam v době vrcholící migrační vlny proudily desetitisíce žadatelů o azyl. dvora Česko spolu s Maďarskem a Polskem se však nechtěly k systému připojit mimo jiné s tvrzením, že rozhodovat o záležitostech týkajících se vnitřní bezpečnosti států je výlučně v jejich kompetenci.

Právníci dotčených států tvrdí, že verdikt nebude mít praktický význam, neboť přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót již skončilo a rozsudek tedy nemůže zajistit nápravu.