Československý pavilon na EXPO 58 v Bruselu zvítězil, byl to ale "Úspěch navzdory"

Foto: Tomáš Vodňanský

17. dubna roku 1958 se otevřely brány Světové výstavy v Bruselu. A EXPO 58 v průběhu příštích šesti měsíců znamenalo velký mezinárodní úspěch tehdejšího Československa. Náš pavilon tu získal nejvyšší ocenění - Zlatou hvězdu. Československá expozice vytvořila celý nový, tzv. bruselský styl, který ovlivnil život lidí v Československu na další desetiletí a opakovaně se vrací do módy.

Bruselský sen / československá účast na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let,  foto: Tomáš Vodňanský
17. dubna roku 1958 se otevřely brány Světové výstavy v Bruselu. A EXPO 58 v průběhu příštích šesti měsíců znamenalo velký mezinárodní úspěch tehdejšího Československa. Náš pavilon tu získal nejvyšší ocenění - Zlatou hvězdu. Československá expozice vytvořila celý nový, tzv. bruselský styl, který ovlivnil život lidí v Československu na další desetiletí a opakovaně se vrací do módy. Jak ale tento mimořádný úspěch ve druhé polovině 50. let vznikal? Co všechno museli autoři expozice překonat? Jaké klacky jim režim házel pod nohy? Na to odpovídá další dokument z cyklu k 90. výročí vzniku Českého rozhlasu, nazvaný Úspěch navzdory.