Česku se daří, ale nesmí polevit, říká renomovaná agentura

0:00
/
0:00

Česko má další, tentokrát mezinárodní potvrzení, že ekonomika prosperuje. Renomovaná ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti země o jeden stupeň. Co to znamená, zjišťoval Zdeněk Vališ.

Česko se novým hodnocením vrátilo na špici nových členských zemí Evropské unie a srovnává se už s hůře hodnocenými starými členy unie. Agentura zvýšila Česku stupeň zahraniční úvěrové spolehlivosti z A mínus na A a hodnocení dlouhodobých dluhů v korunách zlepšila z A na A plus. Jen pro srovnání, nejlepší možné hodnocení představují tři A a dosahuje ho například Německo. Nejhorší hodnocení je označeno písmenem D. To samozřejmě nemá žádný vyspělý stát. Zvýšení ratingu Česka odráží podle ministra financí Bohuslava Sobotky "výborný stav naší ekonomiky i zlepšení stavu veřejných rozpočtů". Ekonomové jsou při používání superlativů opatrnější, nicméně uznávají, že zvýšení hodnocení úvěrové spolehlivosti Česka je dobrá zpráva. Je to informace o tom, že ekonomika je stabilní a rizika pro investory jsou malá. Hlavní ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík vysvětluje, co všechno taková ratingová agentura hodnotí.

"Hodnotí se nejen tempo růstu a bilance vnějších ekonomických vztahů, tedy obchodní a platební bilance, ale také samozřejmě vnitřní zadluženost, to znamená, jak jsou vysoké deficity, jak velký je státní dluh a celá řada dalších ukazatelů včetně nezaměstnanosti, inflace. Čili shrnuto, hodnotí se růst a ekonomická rovnováha."

Ke zvýšení ratingu přispěl podle odborníků také fakt, že příjmy na hlavu dosáhly koncem loňského roku 18 400 dolarů a jsou nadprůměrné oproti stejně hodnoceným státům s ratingem A. Dokonce se už blíží úrovni některých starších členů Evropské unie. A jak může Česko z lepšího ratingu těžit? Podle většiny odborníků jsou výhody jasné: dobré hodnocení může státu ušetřit stamilióny například při vydávání dluhopisů. Země totiž bude platit menší rizikovou marži. To potvrzuje i Pavel Mertlík.

"Pro Českou republiku bude příznivější financování. To je velmi důležité. Jakékoliv další financování ze zahraničí bude pravděpodobně při jinak nezměněných okolnostech za výhodnějších podmínek, než tomu bylo do současnosti."

Hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek je naproti tomu v tomto ohledu spíše skeptický.

Foto: www.czechtourism.cz
"Zlepšení ratingu o jeden schůdek je výsledkem vyššího ekonomického růstu. Jedná se v zásadě o dobrou zprávu, ale ten její význam je tak nepatrný, že si jí finanční trhy prakticky nevšimnou."

Analytik Vladimír Pikora z Volksbank má jiný názor.

"Obchodníci na devizovém trhu začali ihned v prvotní euforii nakupovat korunu, co její kurs posílilo. Obchodníci pochopili zprávu o zvýšení ratingu jako velice příznivou, jako signál, že příliv investic bude po pátečním oznámení pokračovat."

Agentura Fitch ale také varuje. Země nesmí polevit v dosavadním úsporném hospodaření vlády. Existuje prý určité riziko, že by k tomu mohlo dojít v souvislosti s nadcházejícími volbami do sněmovny. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale ubezpečuje, že i když bude příští rok volební, "vláda bude dál prosazovat racionální úsporný rozpočet". Optimistou do budoucna je i Pavel Mertlík.

"Osobně se domnívám, že Česká republika, pokud bude pokračovat v hospodářském vývoji, jaký zažíváme v posledních čtyřech pěti letech, může za nějakých pět let klidně pomýšlet na nejvyšší ratingový stupínek AAA. Souvisí to ovšem s tím, že je nutné projít právě dalšími hospodářskými reformami. Tím mám na mysli především ty, které jsou nejméně populární, jako je třeba reforma penzijního systému a zdravotnictví."