Český lyžař Koukal senzačně mistrem světa

Martin Koukal se zlatou medailí, foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice se budeme s Herbertem Bryndou věnovat triumfu českého lyžaře Martina Koukala na mistrovství světa v Itálii a také fotbalu, především vystoupení Slavie v Istanbulu.

Martin Koukal se zlatou medailí,  foto: ČTK
Čtyřiadvacetiletý český lyžař Martin Koukal dosáhl v samotném závěru mistrovství světa v italském Val di Fiemme obrovského úspěchu: překvapivě zvítězil v královské běžecké disciplíně, běhu na 50 kilometrů volnou technikou. Získal vůbec první titul pro českou reprezentaci na šampionátu klasiků v historii samostatného státu, pro běžce je to dokonce první vítězství od roku 1925. Rodák ze Žďáru nad Sázavou až do soboty mezi dospělými nijak nezářil, jeho největšími úspěchy byla opakovaná umístění mezi nejlepšími deseti ve Světovém poháru a druhé místo na univerziádě. Padesátku běžel specialista na sprint a skiatlon teprve počtvrté. V Itálii však časem 1:54:23 za sebou nechal o patnáct vteřin druhého Švéda Sodergrena a o tři čtvrtě minuty dalšího Švéda Brinka. Jaké byly Koukalovy pocity těsně po nečekaném vítězství:

Martin Koukal,  foto: ČTK
"Chtěl jsem medaili, snil jsem o ní, ale o zlaté ne. Je to paráda"

V první polovině závodu se náš lyžař držel spíš zpátky, ve druhé části však nasadil vyšší tempo. Kdy začal Martin Koukal věřit v medaili?

"Já jsem jel s tím, že od čtyřicátého kilometru jsme věřil, že to vyjde na medaili a v tu zlatou jsem začal věřit v cíli, nebo tak v průběhu té poslední pětky jsem si začal říkat, že by to mohlo vyjít, když mi hlásili ty mezičasy, jenže oni tvrdili, že jde o deset vteřin a to je strašný kousek. To je na padesátce na třech kilometrech posledních pět vteřin nebo deset vteřin, to se dá ztratit, takže jsem se spíš snažil."


Fotbalisté Slavie Praha byli posledními českými zástupci v Poháru UEFA. V prvním osmifinálovém zápase Besiktas Istanbul na Strahově porazili 1:0, přesto Turci ukázali, že jsou velmi zdatným soupeřem. Ve čtvrtek slávisty čekala odveta na Bosporu, do které šli - podle slov záložníka Patrika Gedeona - s těmito pocity a taktikou:

"Tak víme, že nás čeká těžká práce a víme, že do toho Turci od začátku půjdou, aby ten stav vyrovnali, ale musíme ze začátku hrát jednoduše, protože víme, že budou hrát presink, že budou napadat, že budou hrát úplně jinak než na Strahově. Musíme hru zjednodušit dlouhými míči a věřím, že z toho půjdeme za poločas alespoň dvakrát sami na branku."

Slavia Praha versus Besiktas Istanbul,  foto: ČTK
Nečekaným problémem bylo počasí, které podle všech meteorologických statistik mělo být vcelku teplé:

"Logicky by to tak mělo být, ale měli jsme zprávy, že tady sněžilo, že tu je zima. Je tu o něco chladněji než v Praze, ale myslím si, že jsme na to za poslední dva měsíce zvyklí, takže to pro nás není velké překvapení,"říkal před zápasem obránce slavie Radek Bejbl.

Do samotného zápasu vstoupila Slavia aktivně, ale vyloženou šanci v 7. minutě kapitán Richard Dostálek nevyužil. V závěru prvního poločasu Besiktas vstřelil branku a Turci ožili. Po čtvrt hodině druhé poloviny padl do sítě Slavie druhý gól a naděje na postup se začala Pražanům rozplývat, říká Richard Dostálek:

"Bylo vidět, že nejsme v optimální pohodě a hlavně nás to srazilo psychicky a v ten moment jsme se nedokázali zvednout. Myslím, že to byla chyba celého mužstva."

Chyby se dále projevily v tom, že Slavia inkasovala rychle ještě dvakrát a v 70. minutě vypadal výsledek hrozivě 4:0 pro Besiktas. Věřil za tohoto stavu Richard Dostálek v obrat?

"Myslím, že už nevěřil nikdo, protože v ten moment to zavánělo ostudou, že tady dostaneme pět gólů a to nikdo z nás nechtěl dopustit a v ten moment jsme si řekli, že zanecháme dobrý dojem, že udržíme míč a budeme se ho snažit držet co nejdéle a když bude šance, tak dáme gól."

To se Pražanům skutečně podařilo. Nejdříve snížil právě Dostálek z penalty a pak v 83. minutě i Hrdlička. V 91. minutě vstřelil Piták třetí branku a Slavia postupovala. Jenže, italští rozhodčí gól neuznali. Podle jejich názoru byl jeden ze slávistů v takzvaném mrtvém ofsajdu. Jak viděl situaci Richard Dostálek:

"Já nevím, tu situaci jsem viděl jako nabíhající hráč na přední tyč. To znamená, že jsem se otočil, gól byl v síti a já se radoval, že jsme dali postupový gól. V ten moment mě nenapadlo, že by nebyl z jakéhokoliv důvodu uznán."

Výsledek 4:2 tedy znamená, že do čtvrtfinále poháru UEFA postupuje Besiktas Istanbul.


Souboj Sparty s Baníkem Ostrava,  foto: ČTK
Šlágrem 18. kola české nejvyšší fotbalové soutěže byl souboj vedoucí Sparty s Baníkem Ostrava. V nervózním zápase porazil Baník na Bazalech Spartu 3:2. Pro nového trenéra Pražanů Kotrbu je to už druhá porážka, jak on byl spokojen s výkonem svých svěřenců v Ostravě?

"Na ten terén vynikající atmosféra i velmi dobrý zápas. Samozřejmě i s určitými chybami. My jsme udělali ty dvě, kdy se soupeř dostal do vedení na 3:1. Tomu předcházela pětiminutovka, kdy jsme vypadli z role, pak jsme začali hrát a ten kontaktní gól jsme dali příliš pozdě. Vy víte, že je spousta změn a to mužstvo si musí sednout, jednoznačně. Herně jsme nezklamali."

Hrdinou zápasu byl ostravský Mario Lička, který vstřelil dvě branky, a měl proto důvod ke spokojenosti.

"V prvním poločase jsme měli trochu problémy, středem nás přehrávali, chodili do brejků, naštěstí z toho nic nevyužili a ve druhém poločase jsme byli podle mého názoru lepší a výsledek jsme udrželi."