České běžecké lyžování ukořistilo na MS v Sapporu tři cenné kovy

Kateřina Neumannová, foto: ČTK

Naši lyžaři vezou z MS v japonském Sapporu kompletní sbírku medailí. O všechny se zasloužili běžci. Naopak výkony skokanů i sdruženářů byly pro české fanoušky zklamáním.

Milan Šperl,  foto: ČTK
Hned druhý den šampionátu to v naší výpravě překvapivě zacinkalo, když se podařilo obhájit bronzovou medaili z Oberstdorfu ve sprintu dvojic. Na rozdíl od závodu v Německu jí však tentokrát s Dušanem Kožíškem vybojoval Milan Šperl, který nahradil Martina Koukala. Český pár si užil luxusního prostředí Sapporo Dome, když se poprvé v historii šampionátů závodilo pod střechou. Našim pomohla k nečekanému bronzu řada pádů, které postihly i ty největší favority. Avšak ještě půlhodiny po projetí cílem trnuli, neboť čtvrtí Němci proti nim podali protest, kvůli křížení dráhy. Ten byl nakonec neúspěšný a tak si Šperl vybral štěstí za smolnou olympiádu v Turíně, kde ho manažer Žalčík zapomněl zapsat do štafety. K sapporskému výkonu naší dvojice poznamenal.

"Bojovat o medaili se dá v každém závodě. Ve sprintu dvojic se může stát cokoliv, viděli jste celou řadu kolizí a pádů. Myslím, že jsme podali výborný výkon, spíše fantastický."

Dva dny poté se prosadila i medailová stálice Kateřina Neumannová. Ve skiatlonu na 2 x 7,5 km vybojovala cenné stříbro. Byla to její jubilejní desátá medaile z velkých soutěží typu OH či MS a tak pochopitelně po závodě zářila spokojeností.

"Dnešní závod mě dostal do pohody. Někdy člověk zlato prohraje, což se mi stalo loni při skiatlonu na olympiádě, ale tady považuji stříbro spíše za vyhrané, protože jsem se opravdu necítila na to, že bych měla sílu ten závod dělat. Byla jsem ráda, že v té skupině visím a v konci to bylo z mé strany maximum."

Po úvodním klasickém úseku měla lehkou krizi, když jí soupeřky ve volné technice nastoupili a poodjeli. Vzniklou mezeru však Neumannová bez jakékoliv paniky během dvou km dorazila.

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
"Já jsem tempový typ závodníka, takže než abych udělala nástup, tak jsem si raději jela vlastní tempo a skupinu postupně dojela. Je pravda, že kdybych na tom byla lépe, asi by žádná díra ani nevznikla. Průběh je pokaždé jiný, já měla uprostřed závodu malou krizi a tak jsem tu ztrátu zlikvidovala rovnoměrným tempem."

V úterý přišel na řadu pro českou výpravu hlavní závod celého šampionátu. Na volné desítce totiž Neumannová obhajovala zlato a navíc za poslední tři roky skončila na této trati jen dvakrát mimo stupně vítězů. Naše lyžařka se nejvíce obávala počasí.

"Je to uklidnění před desítkou, ovšem ukázalo se, že Zavjalovová má formu. Pro mě je však ještě větším strašákem, než soupeřky počasí. Je předpověď na pět stupňů nad nulou a šest cm nového sněhu. To může podmínky hodně ovlivnit a pak záleží na tom, co udělají s tratí pořadatelé. Jestli do toho vjedou mašinou, tak to bude hluboké a to je pro mě problém."

Těsně před startem se Katka necítila nejlépe.

"Po rozjezdu jsem se před závodem necítila nejlépe. Řekla jsem svým nejbližším, že to nevidím dobře, neboť jsem cítila zahleněné průdušky a brněly mi nohy, což je u mě vždy znak virózy. Čekala jsem co to udělá, ale naštěstí realita byla úplně jiná."

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
Realita předčila očekávání i těch největších optimistů. Kateřina Neumannová ujela zbytku světa doslova o parník a přidala zlatou tečku za svou bohatou kariérou.

"Vypadá to nádherně, jet do cíle s půlminutovým náskokem. Mohla jsem si v konci ulevit, ale do 8,5 km jsem jela na doraz a nešetřila se ani trošku."

Profil trati Neumannové dokonale vyhovoval.

"Musím přiznat, že byla dělaná pro mě. Stupání nejsou prudká, ale naopak táhlá a i to, že nenapadl nový sníh pro mě bylo optimální."

Japonské vítězné pocity sice nepředčily ty z Oberstdorfu a Turína, ovšem loučící se Katka Neumannová si je přesto pořádně vychutnala.

"Samozřejmě jsem si tyto pocity nejvíce užila v Oberstdorfu a loni na olympiádě. Teď už to bylo více v pohodě, ale užila jsem si to. Dnešní zlato už bylo tak trochu navíc, ale pocity, které jsem si užila při prvních dvou zlatých medailích jsem si nyní krásně obnovila."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio