Kožíšek na Tour de Ski těsně za medailovými stupni

Foto: ČTK

Praha hostila třetí rok po sobě etapu prestižního běžkařského seriálu Tour de Ski. Po sprinterském závodu v okolí Hradu a na Výstavišti se tentokrát hvězdy bílé stopy přestěhovaly na Strahov.

Dušan Kožíšek  (vpředu) skončil na čtvrtém místě ve sprintu volnou technikou,  foto: ČTK
Do třetice byl také pražský Ski sprint podroben ostré kritice kvůli trati. Italové dokonce sepisovali protestní petici a nespokojenost dávali najevo i domácí reprezentanti. Každopádně ani jedna z tria českých běžkyň nepostoupila z kvalifikace. Od mužů se čekaly výraznější výsledky, což před závodem potvrdil svou prognózou i reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

"Jak Dušan Kožíšek, tak Aleš Razým by se měli předvést, postoupit do semifinále a pak se uvidí."

Kvalifikačním sítem prošli dva čeští borci, ovšem k Dušanu Kožíškovi se nepřidal nachlazený finalista z MS v Liberci Aleš Razým, ale Martin Koukal. Ten dokonce druhým nejlepším kvalifikačním časem. Naopak do vyřazovacích bojů se nedostal Lukáš Bauer. U něj se to však čekalo, neboť není zrovna velkým příznivcem volné techniky a už vůbec ne sprintu. Co se však rozhodně nečekalo bylo vypadnutí dvou nejlepších borců dosavadního průběhu seriálu Tour de Ski - Němce Axela Teichmanna a především norského sprinterského fantoma, trojnásobného mistra světa z Liberce Pettera Northuga. Petrásek zaváhání favoritů přivítal.

"Je to dobré pro celý tým, hlavně pro Lukáše. Northug měl problémy s měkkým sněhem, se svým stylem se do něj zahrabal a vůbec mu navíc nešly nohy."

Martin Koukal ve sprintu volnou technikou obsadil druhé místo,  foto: ČTK
Koukal s Kožíškem postoupili ze čtvrtfinále, když především druhý jmenovaný zvládl svou jízdu dokonale. V semifinále stáli oba Češi na startu vedle sebe. Zatímco Kožíšek prošel s přehledem do šestičlenného finále, pro Koukala závod skončil. Martin Koukal byl po doběhu pořádně vytočený. Podle jeho vlastních slov kolize s Francouzem Mauricem Manificatem neměla na vyřazení žádný vliv. Rozhodla totiž v úvodu zmiňovaná kvalita trati.

"Byl podstatný start a to hlavně na této trati. Celkově se ten závod nepovedl, protože trať byla připravena hrozně špatně, v bruslařském závodu se jezdila rovinka dolů soupaž, jelikož vedle to bylo tak měkké, že se nedalo jet. Tím pádem na předjíždění zůstala jen cílová rovinka a místo mezi dvěma koly a to je dost málo."

Vítězka Natalia Korostělevová z Ruska ve sprintu na 1, 2 kilometru volnou technikou,  foto: ČTK
Dušan Kožíšek si ve finále sáhl až na dno. Nakonec musel vzít zavděk 4. místem. Jelikož se však jedná o jeho nejlepší výsledek v závodech SP, byl po pražském sprintu nadmíru spokojený.

"Forma je, nedostal jsem se k žádné kolizi. On se tady ani nikdo nikam netlačil, protože se to ani nedalo. Snažil jsem se udržet rozumnou pozici vepředu, ve finále jsem trochu podcenil Švédy, ale i tak jsem spokojený, protože to je moje nejlepší umístění."

V pražskému Ski sprintu triumfovali Ruska Natalia Korostělevová a Švéd Emil Jönsson. V čele průběžné klasifikace Tour de Ski je právě švédský vítěz z Prahy a Finka Aino Kaisa Saarinenová.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio