Český modrý mák je zapsán mezi chráněná zeměpisná označení

Evropská unie zapsala Český modrý mák mezi evropsky chráněná zeměpisná označení (CHZO). Uznání žádosti trvalo 5,5 roku, řekl ČTK za spolek Český modrý mák Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. Podle něj evropské orgány většinou rozhodnou o přiznání ochrany zhruba za rok, v případě Českého modrého máku bylo nutné opakovaně prokazovat, že se skutečně nejedná o farmaceutickou surovinu, ale o v Česku běžně konzumovanou potravinu. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o velký úspěch pro republiku, protože stát se snaží zabránit falšování máku různými způsoby už déle než deset let. "Hlavním smyslem CHZO je rozlišit od sebe dva typy komodit, i když mají stejné jméno. Mák, který se pěstuje zejména v západní Evropě, je mák technický. Cíleně se využívá pro farmaceutické účely a semeno se nesmí použít jako potravina. Naproti tomu Český modrý mák je zcela jiných kvalit. Je to ze své podstaty potravina, která má své místo nejen v ČR a na Slovensku, ale také v Bavorsku, Rakousku, Maďarsku a dalších státech, které spojuje slovanská historie" vysvětlil Mikšík. Název Český modrý mák tak nyní nebude možné v rámci EU použít, pokud skutečně nebude původem z ČR. Zhruba 85 procent z české makové produkce jde na export, hlavně do Ruska a Rakouska.