Evropská unie zapsala Český modrý mák mezi chráněná zeměpisná označení

Český modrý mák, foto: Sdružení Český modrý mák

V Česku je přes 970 pěstitelů máku. Dvě stovky z nich jsou ve spolku Český modrý mák. Evropská unie teď zapsala Český modrý mák mezi chráněná zeměpisná označení.

Český modrý mák,  foto: Sdružení Český modrý mák

Mák, který se pěstuje zejména v západní Evropě, je mák technický. Využívá se pro farmaceutické účely a semeno se nesmí použít jako potravina. Naproti tomu Český modrý mák je potravina, která má své místo nejen v ČR a na Slovensku, ale také v Bavorsku, Rakousku, Maďarsku a dalších státech, které spojuje slovanská historie" vysvětlil za spolek Český modrý mák Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. Uznání žádosti trvalo 5,5 roku.

"Evropská komise v podstatě garantuje, že každou žádost posoudí do roka. Tato trvala 5,5 roku zejména z toho důvodu, že západní Evropa pěstuje pouze technické máky. Jedná se zejména o Španělsko, Francii, částečně Velkou Británii a ty mají v EU jiné slovo než my."

Česko bojuje proti falšování máku už víc než deset let

Vlastimil,  Mikšík,  foto: Spolek Český modrý mák

V případě Českého modrého máku bylo nutné opakovaně prokazovat, že se skutečně nejedná o farmaceutickou surovinu, ale o v Česku běžně konzumovanou potravinu.
Co tedy uznání pro Česko znamená?

"Spotřebitel bude mít v tento okamžik jistotu, že kupuje a konzumuje skutečnou kvalitu. U nás se jiný mák nepěstuje, než potravinářský na rozdíl od jiných sousedních zemí, kde pěstují i mák, který je zaměřen pro farmacii kvůli zvýšenému obsahu morfinu a jiných alkaloidů."

Český modrý mák,  foto: Sdružení Český modrý mák

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o velký úspěch pro republiku, protože stát se snaží zabránit falšování máku různými způsoby už déle než deset let.

Na export jde 85 procent produkce máku

Foto: Lenka Žižková

Název Český modrý mák tak nyní nebude možné v rámci EU použít, pokud skutečně nebude původem z ČR. Zhruba 85 procent z české makové produkce jde na export, hlavně do Ruska a Rakouska.

Podle Vlastimila Mikšíka na rozdíl od jiných produktů s chráněným zeměpisným označením (CHZO) je pro mák výjimečné, že se vztahuje na veškerý modrosemenný mák vyprodukovaný v ČR, který splňuje normy na potravinářské využití. Firmy v ČR tak nebudou muset pocházet z určitého regionu, jako je tomu například u Olomouckých tvarůžků nebo Třeboňského kapra.

Maková mapa