Český postoj k Iráku je absurdní!? Končíme ve výcviku Iráčanů nebo ne?

Vladimír Špidla na tiskové konferenci po jednáních na summitu NATO, foto: ČTK

Čeští specialisté budou i nadále cvičit irácké vojenské policisty. Severoatlantická aliance během summitu v Istanbulu vyhověla žádosti prozatímní irácké vládě o pomoc při výcviku jejích bezpečnostních sil. Vladimír Špidla, odstupující premiér, však tvrdí něco jiného než ministr obrany Miroslav Kostelka, který řekl, že Češi svůj úkol v Iráku již splnili.

Vladimír Špidla na tiskové konferenci po jednáních na summitu NATO,  foto: ČTK
Odstupující premiér Vladimír Špidla soudí, že by se čeští vojáci měli angažovat především na Balkáně. "Tato oblast představuje z geografického hlediska pro Českou republiku velmi blízké nebezpečí. Hlavně ale v tomto regionu můžeme opravdu výrazně zahýbat situací," prohlásil. Špidla předpokládá, že v případě pomoci Česka Iráku nepůjde o misi, ale že iráčtí vojáci či vojenští policisté projdou výcvikem spíše na českém území. Nevyloučil však, že cvičení se může konat jinde, například v Jordánsku, případně i v Iráku.

"Ze strany České republiky je to závazek otevřený. Jsme připraveni podílet se na výcviku buď policistů nebo vojáků. Převažuje názor, že se tak bude dít převážně v České republice, ale ani jiné místo není vyloučeno. Záleží na tom, jak se věci budou technicky a politicky vyvíjet."

Prohlášení Vladimíra Špidla je však v rozporu s nedávným tvrzením ministra obrany Miroslava Kostelky. Ten novinářům řekl, že čeští vojenští policisté do konce roku Irák opustí, protože Češi svůj úkol splnili. Prý vycvičili dostatečný počet iráckých instruktorů, kteří mohou v započaté práci pokračovat. Přitom dodal, že Česká republika by se měla soustředit na vojenskou misi na Balkáně. Jak tento rozpor vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha?

Český prezident Václav Klaus  (vpravo dole) s dalšími účastníky summitu,  foto: ČTK
"Pan ministr Kostelka od začátku těchto diskusí říká, že působení v misích je věcí politiků. Armáda naštěstí nemůže svévolně rozhodovat o svém působení a musí vždy získat politický mandát. Takže já mohu jen z odborného hlediska říci, že stále platí, že mezi naše priority patří jednoznačně Balkán. Máme tam největší zkušenosti, za které jsme v alianci velmi ceněni."

Mnozí komentátoři připomínají, že vlády v zahraničí zastávají vůči Iráku naprosto čitelné stanovisko. Například Británie vsadila vše na podporu Američanů. Totéž udělalo i Španělsko, premiér za to však zaplatil prohrou ve volbách. Jen český postoj je, podle komentátora například z Mladé fronty Dnes, od počátku zastřený a absurdní. Setkání špiček zemí Severoatlantické aliance v Istanbulu je prvním summitem NATO po vypuknutí irácké války, která spojence rozdělila. Českou republiku zastupuje kromě Vladimíra Špidly i prezident Václav Klaus. Ten uvedl, že bylo naprosto jasné, že "eminentní, zásadní vstup NATO na iráckou scénu nemá naději na jednomyslné přijetí". Prezident Klaus varoval před tím, aby se NATO nezačalo měnit.

"Varoval jsem pře tím, aby se NATO nepustilo do misí, které by neměly jasné politické zadání, evidentní cíl, schopnost exitu, vyvázání se a podobně."

Prohlásil český prezident Václav Klaus v Istanbulu na summitu Severoatlantické aliance.