Český spolek v Trnavě si připomíná deset let existence

Deset let své existence si připomíná Český spolek v Trnavě. Na oslavu tohoto výročí zamířila na západní Slovensko i skupina českých senátorů ze Stálé komise pro krajany. Na místě je i Milena Štráfeldová. Telefonuje s ní Jaromír Marek.

"Český živel má v Trnavě tradici už od středověku. Trnava ležela na tzv. české cestě, obchodní trase z Hamburku do Istanbulu. V domě na náměstí, který bohužel dnes už neexistuje, se prý setkávali český, uherský a polský král. Tradice silných vazeb mezi Čechy a Slováky se prohloubila za 1. republiky, kdy zde působila řada českých profesorů. Mezi nimi i několik výtvarníků, kteří zde zanechali silnou uměleckou tradici. Vždy v září se zde koná výtvarný salon, kde vystavují čeští umělci žijící na Slovensku."

Zmíněná akce se koná k desátému výročí Českého spolku na Slovensku....co je to vlastně za instituci?

"Český spolek na Slovensku vznikl v roce 1994 z potřeby spojit Čechy, kteří zde zůstali po rozdělení federace. Od založení jím prošlo asi 200 členů. Spolek pořádá celou řadu akcí, přednášky, literární večery a už zmíněné výtvarné salony."

Podporuje aktivity spolku český stát, ať již ministerstvo zahraničí nebo zastupitelský úřad?

"Podporují jej obě instituce. Ministerstvo některé akce podporuje finančně, ambasáda zase pořádá pro krajany zhruba deset akcí do roka. Ta nejbližší bude autorské čtení, předpremiéra hry napsané pro Vinohradské divadlo. Jmenuje se Zázrak v černém domě a Milan Uhde ji bude číst v Bratislavě."