Čestí krajané na Slovensku i zahraniční komentátoři se obávají Gašparovičova nacionalismu

Vítěz slovenských prezidentských voleb Ivan Gašparovič, foto: ČTK

Do křesla slovenského prezidenta zasedne bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič. V druhém kole voleb hlavy státu s výrazným náskokem porazil někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara. Volba Gašparoviče, který patřil ještě před několika lety mezi nejbližší Mečiarovy spolupracovníky, je ovšem politology a komentátory vnímána pouze jako menší zlo.

Vítěz slovenských prezidentských voleb Ivan Gašparovič,  foto: ČTK
"Děkuji těm, kdo mi pomohli k tomu výsledku. I těm, kdo mi nedali hlas a zúčastnili se voleb. Děkuji všem, doufám, že se za to odvděčím zodpovědnou prací," prohlašoval Gašparovič bezprostředně po té, kdy se dozvěděl výsledek.

Gašparoviče ve volbách podpořilo 60 procent odevzdaných hlasů, bývalý předseda vlády dostal podporu jen 40 procent voličů. Český prezident Václav Klaus popřál svému nastávajícímu slovenskému kolegovi mnoho úspěchů.

"Popřál bych novému slovenskému prezidentovi, aby se mu v jeho náročné funkci dařilo, velmi bych mu přál, aby jeho konání bylo prospěšné pro Slovensko a sobě bych přál, aby bylo prospěšné pro slovensko-české vztahy."

Klaus zároveň doufá, že první Gašparovičova zahranicní cesta povede do Česka.

"Myslím, že se to stalo tradicí prakticky u všech prezidentů, kteří byli na české i slovenské straně za posledních 15 let. Považuji to za věc téměř očekávanou."

Světové agentury označují vítězství Ivana Gašparoviče za překvapivé. Shodují se, že Slováci volili menší ze dvou zel, neboť i Gašparovič má za sebou kontroverzní minulost. Rakouský list Der Standard například napsal, že Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta nacionalistu se sklonem k populistické rétorice. Těžká volba mezi dvěma zly se v této zanedlouho nové členské zemi Evropské unie, stejně jako nedávný krach referenda o vypsání předčasných voleb, staly signálem k nastolení rozumné politiky, dodal.

Volby na Slovensku,  foto: ČTK
Co soudí o novém prezidentovi čeští krajané? Předsedkyně Svazu Čechů na Slovensku Dagmar Takácsová už po prvním kole voleb uvedla, že ani jeden z kandidátů, kteří prošli do druhého kola, nezavdává z jejich pohledu důvod k radosti. Dnes se tedy může konkrétně obávat protičeských postojů Ivana Gašparoviče.

"Volba samozřejmě byla demokratická, takže nám nezbývá, než akceptovat výsledek volby a čekat, jak se situace ve vztahu k české národnostní menšině, případně ve vztahu prezident Slovenské republiky - Česká republika vyvine. Doufáme, že se všechno vyvine tak, aby to bylo ve prospěch české národnostní menšiny na Slovensko."

Existují nějaké důvody k opatrnosti v těch očekáváních?

"Já myslím, že důvodem jisté zdrženlivosti jsou bývalé postoje nově zvoleného pana prezidenta Gašparoviče k národnostní otázce jako takové. V době, kdy se dělil společný stát, byly postoje pana Gašparoviče dost protičeské," uvádí Dagmar Takácsová.