Českým nemocnicím docházejí lůžka intenzivní péče, Německo nabízí pomoc

Kapacita lůžek intenzivní péče v Česku se blíží absolutnímu vyčerpání. Řekl to v úterý náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. V nemocnicích leží aktuálně přes šest a půl tisíce pacientů, ve vážném stavu je přes 1300 z nich, nejvíc od začátku epidemie. "Současná volná kapacita nemocnic v Česku je plošně zhruba 15 procent," řekl Černý. Vyčerpaná, tedy pod 5 procent by mohla být za dva až tři týdny. Podle Černého navíc není v českých nemocnicích dostatek kvalifikovaného personálu. Pomoct by mohli například ambulantní specialisté nebo studenti zdravotnických škol. Resort zdravotnictví navíc začíná uvažovat o zahraniční pomoci. Černý řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby vláda formálně oslovila Německo kvůli převozu pacientů za hranice.

Pacienty už bude možné vozit i do německých nemocnic

Pacienty s covidem-19 bude možné převézt i do nemocnic v Německu. První nabídky spolkové země Sasko jsou na devět volných lůžek. Záležet ale bude na každém konkrétním případu, řekl novinářům hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Nabídka německých lůžek se stane součástí českého národního dispečinku volných lůžek, dodal. O možnost převozů nemocných do Německa žádal Karlovarský kraj vládu dlouhodobě. Jeho nemocnice jsou dlouhou dobu přetížené.

Pomoc s péčí o pacienty nakažené koronavirem v úterý Česku nabídla  i západoněmecká spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. ČTK to sdělil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Lůžka pro covidové pacienty z Česka doposud přislíbily kromě Saska i Bavorsko, které také s Českem hraničí. O pomoci  český premiér Andrej Babiš telefonicky jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která chce zjistit, o kolik nemocných z Česka se může Německo postarat. "V reakci na telefonát kancléřky s premiérem místní vláda spontánně nabídla i zde místa pro české covidové pacienty," řekl Kafka po návštěvě Severního Porýní-Vestfálska. "Řešilo by se to přes univerzitu v Münsteru," uvedl. Nabídku Kafka předal českému ministerstvu zdravotnictví.