Českým olympionikům se v Aténách daří

Plavkyně Ilona Hlaváčková postoupila do semifinále na 100 metrů znak. "Semifinále je úspěch, ať to dopadne jakkoliv. Postoupit do finále bude hodně těžké," uvedla mistryně Evropy z poloviční trati. Výkonem 1:01,95 minuty zaostala pouze 21 setin za vlastním českým rekordem z loňské univerziády v Tegu. Do semifinále na 200 metrů volný způsob se dostal i Květoslav Svoboda. Jednadvacetiletý znojemský plavec skončil časem 1:49,25 minuty v poslední osmé rozplavbě pátý a mezi postupující šestnáctku se bezpečně vešel. Česká zástupkyně v nedělním programu plaveckých disciplín Kristýna Kyněrova se v závodě na 400 metrů volný způsob do finále nekvalifikovala. S časem 4:21,12 skončila ve své rozplavbě až poslední a celkově obsadila 30. místo. Na poslední postupující Japonku Sačiko Jamadaovou ztrácela přes 12 sekund.

Roli favorita splnila i stříbrná párová čtyřka z loňského mistrovství světa David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas a David Kopřiva, kteří si bez větších problémů zajistili postup do semifinále. Čeští veslaři vyhráli svou rozjížďku a dosáhli celkově nejlepšího času. Přímo do semifinále tak postoupilo pět ze sedmi českých lodí. Jirka, Hanák, Karas a Kopřiva navíc překonali časem 5:40,83 minuty dosavadní olympijské maximum, které držela německá čtveřice André Willms, Andreas Hajek, Stephan Volkert a Michael Steinbach z Barcelony 1992. Vedle párové čtyřky si již v sobotu zajistili přímý postup do dalších bojů skifaři Miroslava Knapková a Václav Chalupa, dvojskif Ondřej Synek, Milan Doleček mladší a čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Petr Vitásek, Jan Schindler a Jakub Makovička. Ti by měli bojovat o finálovou účast ve středu, zbývající stříbrná posádka z loňského mistrovství světa poté o den později.

První vítězství na olympijských hrách mají za sebou i plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Nováková. Ve svém úvodním vystoupení v Aténách porazily holandskou dvojici Rebekka Kadijková, Marrit Leenstraová 21:19 a 21:16. Ve skupině A je čekají ještě Japonky a americké favoritky, do osmifinále může postoupit s příznivou bilancí i pár ze třetího místa.

Čeští stolní tenisté Petr Korbel a Richard Výborný v prvním kole čtyřhry na olympijských hrách hladce porazili Momeho Babungua a Joseho Luyindulu z Konga 4:0. V dalším zápase se v pondělí střetnou s ruskou dvojicí Dmitrij Mazurov a Alexej Smirnov. České stolní tenistky Renáta Štrbíková a Alena Vachovcová si na olympijských hrách v prvním kole čtyřhry poradily s brazilským párem Mariany Nonakaová, Ligia Silvaová-Santosová a zvítězily 4:2. Ve druhém kole se české reprezentantky střetnou se čtrnáctými nasazenými Chorvatkami Tamarou Borošovou a Cornelií Vaidovou, které měly na úvod volný los. Utkání je plánované na pondělí od 13 hodin.

Česká reprezentantka Lenka Šmídová figuruje po dvou z jedenácti rozjížděk jachtařské olympijské regaty na jedenácté pozici. V prvním měření sil nejlepších závodnic ve třídě Evropa skončila jedna z medailových nadějí české výpravy desátá, v druhé jízdě jí patřilo čtrnácté místo. Závod jachtařů ovlivňoval silný vítr, kvůli němuž byl start některých jízd posunut. S nepřízní počasí se ve třídě Laser musel vyrovnat i další český reprezentant Martin Trčka, který je po dvou jízdách pětatřicátý.