Pětibojař Libor Capalini získal v Aténách bronz

Der moderne Fünfkämpfer Libor Capalini (Foto: CTK)

Česká výprava má na 28. Letních olympijských hrách v Aténách osmou medaili. Moderní pětibojař Libor Capalini získal bronz a navázal tak na dvě československé medaile z Montrealu 1976. Názory našeho pětibojaře, nejen na průběh olympijského klání, přináší Josef Kubeczka.

Libor Capalini s bronzovou medailí,  foto: ČTK
Na stupně vítězů se Libor Capalini posunul v závěrečném běhu z pátého místa. Bronz byl podle něj maximem, na které mohl pomýšlet.

"Já jsem nebyl až tak nespokojený se střelbou, protože to nebyl problémový výsledek. Problém byl hlavně v šermu. K takové střelbě potřebuji podstatně vyšší šerm a po něm jsem si už myslel, že je to ztracené. Podle rozložení závodníků na nejvyšších pozicích to vypadalo tak, že Rus Mojsejev vyhraje a já půjdu nejspíš o třetí místo, protože Litevec Zadněprovskis je hlavně v závěru lepší běžec. Předpoklady jsem měl na třetí místo, a tak jsem byl rád, že jsem to potvrdil, že jsem ho uhájil."

Olympijský moderní pětiboj absolvovali borci sice na jednom místě, ale v kratších časových intervalech než je obvyklé, během osmi hodin. Na rozcvičení tak bylo mnohem méně času. Libor Capalini se s tím ale vyrovnal celkem dobře.

Libor Capalini při plavecké disciplně,  foto: ČTK
"Já jsem z toho měl strach, protože to byla jedna z rozdílných věcí oproti modelu, který běžně absolvujeme. Ukázalo se však, že to de facto problém nebyl. Akorát to bylo trochu hektičtější a pořadatelé na nás tlačili. Myslím si však, že to výkon neovlivňuje. Naopak nebyly prostoje a jelo to, šlapalo to."

Libor Capalini je vicemistr světa, mistr Evropy, a nyní má olympijský bronz. A kam tuto medaili ve výčtu svých úspěchů řadí?

"No určitě mezi individuální medaile z mistrovství světa a Evropy. Toto je ale trošku jiná kategorie, tedy vedle nich, ale trochu někam jinam."

Michal Michalík při parkuru,  foto: ČTK
Až v jednatřiceti letech se Libor Capalini dostal na olympiádu. Do závodu v Atlantě ho na poslední chvíli nepustili, v Sydney chyběl ze zdravotních důvodů. Start v Aténách pro něj byl určitou satisfakcí.

"Určitě je to satisfakce, i když já jsem tu satisfakci už měl v medailích z mistrovství světa a Evropy, ale toto je něco jiného. Je to satisfakce za celou sportovní kariéru i za to, že jsem dvě předchozí olympiády musel oželet, i když jsem na ně výkonnost měl. Je to satisfakce za olympiádu."

A jak se Libor Capalini za zisk bronzové olympijské medaile sám odmění?

"Já ještě mám dva závody v průběhu září, a pak se odměním tak, že si dám nějaké volno. Ale jinak mám sice medaili, ale s výkonem spokojený nejsem, a tedy žádnou velkou odměnu asi nezasluhuji."

Capaliniho pětibojařský spolubojovník Michal Michalík, který po parkuru figuroval na druhém místě, v běhu podle očekávání nestačil a na tříkilometrové trati klesl na konečnou šestou příčku.