Čeští a němečtí policisté si vyzkoušeli spolupráci na hranicích

Tisícovka českých a německých policistů ukončila 6. září dopoledne společnou dvoudenní bezpečnostní akci Boris na 317 kilometrů dlouhém úseku státních hranic mezi severními Čechy a Saskem. Nasazeno bylo současně 350 českých a 650 německých policistů, kteří byli řízeni z jednoho štábu v Rumburku na Děčínsku.

Ředitel severočeské policejní správy Jiří Vorálek a ředitel Policejního prezídia Drážďany Eberhard Pilz uvedli, že policisté působili na území sousedních států výlučně jako pozorovatelé, neměli zbraně a nesměli použít ani jiných donucovacích prostředků.

Při akci Boris bylo na českém území zkontrolováno 3731 lidí. Jednašedesát jich policisté zadrželi, 27 z nich umístili do policejních cel a zbývajících 34 osob eskortovali do zařízení pro zadržené cizí státní příslušníky. Tři lidé byli obviněni z krádeže nebo z falšování dokladů. Počet obviněných zřejmě vzroste, protože policie podezřívá pět lidí z organizování ilegálních přechodů přes hranici. Mezi zadrženými byl i muž, který ve žloutenkové karanténě opustil středisko pro uprchlíky v Červeném Újezdu na Teplicku.

Představitelé policie obou sousedních zemí zdůraznili, že hlavním cílem akce nebylo zvýšit statistiku kontrolovaných nebo zadržených osob, ale ověřit efektivnost společného nasazení. Akce Boris podle nich ukázala, že problémem není ani jazyková bariéra, ani předávání osobních dat a poznatků o občanech třetích zemí. Potíž nastává v případě výměny informací o občanech vlastní země, kterou komplikuje současná legislativa. Podobné akce se mají opakovat i při ochraně česko-polských státních hranic.