Čeští hokejisté obhájili na mistrovství světa v Hannoveru zlato

Oslavuje se v mnoha městech ČR

Jak již víte, česká hokejová reprezentace vyhrála potřetí v řadě mistrovství světa a po někdejším Sovětském svazu a Kanadě se stala teprve třetím mužstvem, kterému se to podařilo. Celkem je to pro český hokej jako nástupce úspěchů někdejšího Československa již desátý titul světových šampionů. Počtem 41 medailí z Mistrovství světa se navíc Češi stali nejúspěšnějším hokejovým národem historie. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Za snem o třetím vítězstvím v řadě vykročili letos Češi sebevědomě a po prvních šesti zápasech ztratili bod pouze s nabuzeným týmem Německa. Ve čtvrtfinále srazili na kolena Slováky a v neryvdrásajícícm sobotním semifinále až na samostatné nájezdy vyřadili Švédsko. V neděli pak celý národ netrpělivě očekával, zda čeští hokejisté získají zlato potřetí. Finové měli dlouho navrch - v závěru obou třetin překonali bravurního Hniličku. Čeští hokejisté však dokázali situaci zvrátit i za tohoto nepříznivého stavu. V závěrečné třetině vyrovnali a vynutili si prodloužení. Pak přišla 71. minuta zápasu:

Oslavy vítězství v MS v hokeji
"Můžeme jít dopředu ve třech, Moravec, David Moravec, gól, gól, gól!!! Vítej zlatý hattricku! Jsme po třetí za sebou mistry světa! To, na co čekala marně generace hokejistů let sedmdesátých, co se nepovedlo ve zlaté éře československého hokeje, se děje právě dnes 13. května roku 2001. Čeští hokejisté získávají zlatý hattrick."

Autor vítězného gólu David Moravec vzpomíná na důležitý moment takto....

"Ten hráč co dojížděl, už prostě byl trošičku unavenější, sekl jsem mu po hokejce, a pak to tam nějak spadlo. Koukal jsem na puk a já nevím, kde byl. Pak byla najednou prázdná brána a tak jsem to tam foukl. Pak začalo objímání a mlácení kolem, ruce, nohy, hlavy a všecko. Pohoda, prostě super to bylo. Já musím říct, že to je prostě všecko týmem tady toto, že jednotlivci vzejdou jenom z dobrého týmu a navzájem si můžeme poděkovat. No prostě jsme to dokázali a je to bomba."

Češi jako první převzali z rukou předsedy mezinárodní federace Reného Fasela nový pohár, který se od tohoto mistrovství bude předávat mistrům světa. Na jeho podstavci budou vyryta jména všech dosavadních světových šampionů, tedy všech 64 mistrů světa a podesáté tam bude jméno České republiky jako nástupnické země Československa. Loni i letos přivedl české hokejisty k nejvyšší příčce trenér Josef Augusta. Poslední vítězství svých svěřenců zhodnotil takto:

Oslavy vítězství v MS v hokeji
"Znovu jsme prokázali, to co jsem tady říkal celé mistrovství světa, že máme velice útočně naladěné hráče, velice ofenzívní a to se projevilo i v dnešním zápase. Já hráčům děkuju, to, co předvedli v poslední třetině a v prodloužení, to chce jenom slova uznání, a chci jen říct jednu věc, že se zde znovu zformoval tým, který byl neskutečně vnitřně silný a to si myslím, že potom rozhodlo o tom, že jsme v tom prodloužení byli psychicky silnější a dokázali jsme potřetí za sebou vyhrát titul mistra světa."

Čeští hokejisté tvořili i polovinu All Star týmu mistrovství /nejlepší šestice světového šampionátu - tak jak ji složili akreditovaní novnáři/. Novináři vybrali na post brankáře Milana Hniličku a do útoku dvojici Robert Reichel - Martin Ručinský. Zlaté medaile českého týmu se promítly i do individuálních ocenění. Nejlepším brankářem celého šampionátu byl vyhlášem Milan Hnilička. Autor zlatého gólu David Moravec byl zase vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Šatna českých hokejistů bezprostředně po finále voněla šampaňským a magnetofon hrál na plné pecky písně slovenské skupiny Elán. Na lavicích seděli právě korunovaní mistři světa a šťastně svírali zlaté medaile na krku. Hráči pak plánovali, že oslavy potrvají celou noc.

"My vydržíme hodně," smál se Karel Pilař, jeden ze čtyř hráčů, který zažíval mistrovskou radost poprvé: "Přiučím se u těch úspěšnějších." Lekce může brát u Tomáše Vlasáka, který už získal třetí zlato: "Zdá se mi to neuvěřitelné, že jsme získali třetí titul za sebou. Hrozně nám pomáhá podpora fanoušků." Obránce Jaroslav Špaček přitakal: "Rozhodlo české srdíčko, to nemá nikdo jiný. My umíme dát do hry úplně všechno, i když proti Finům to bylo tentokrát moc těžké."