Čeští loutkáři zahrají o víkendu v Norsku

Buchty a loutky, Vyšehrátky 2010

V norských městech Hamar a Lillehammer se o víkendu 10. až 11. října uskuteční čtyři divadelní představení dvou rozdílných inscenací norské lidové pohádky Na východ od Slunce, na západ od Měsíce. Bude tak zakončen mezinárodní norsko-islandsko-český projekt porovnávající různé cesty loutkového nastudování jedné z nejpopulárnějších norských pohádek.

V norském příběhu je hezký princ proměněn ve zvíře. Pohádka ukazuje, jak láska překoná i ty největší svízele. A jako v každé správné pohádce vítězí dobro nad zlem.

"Svoji inscenaci s dřevěnými manekýny představí zahraničnímu publiku legendární soubor Buchty a loutky. Dále se odehraje norská premiéra mezinárodní verze, kterou v květnu a červnu v Praze připravil tým českého divadla ANPU a norských herců," řekl Michal Drtina z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu v Praze (NIPOS).

Norové uvidí, jak jejich pohádku vnímají čeští loutkaři

Norské publikum tak během nadcházejícího víkendu uvidí, jak jejich národní pohádku vnímají čeští loutkáři, jaké motivy jsou pro ně důležité, jak Češi stylizují Norsko a jak rozdílně vnímají severní vítr i zvířata, která hlavní hrdince pomáhají na cestě k vlastní dospělosti a za milovaným mužem.

Buchty a loutky zahrají svou inscenaci v Norsku třikrát. Druhá verze, tedy česko-norské nastudování této pohádky, v Norsku zůstane a bude putovat po regionech.