Čeští muslimové nechtějí podpořit ani odsoudit vojenské akce USA

Předseda Islámské nadace v Brně Muníb Hasan uvedl, že Spojené státy neměly útočit na Afghánistán, protože vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina mohl vydat afghánskému nebo mezinárodnímu soudu Taliban. Dodal, že kdyby byl bin Ládin souzen podle islámského práva a byla by mu prokázána vina, hrozila by mu smrt. Čeští muslimové nevnímají útok USA jako boj proti islámu. Ve svém okolí se zatím ani nesetkávají s otevřeným nepřátelstvím občanů. Jistý nesouhlas a odstup se již projevil, vždy ale jen slovně, dodal předseda.

Čeští muslimové v souvislosti se spojeneckými vojenskými operacemi v Afghánistánu doufají, že budou potrestáni jen viníci teroristických útoků. Oficiálně podpořit nebo odsoudit postup USA tito vyznavači islámu nechtějí, i když v září s uvažovaným bombardováním země ukrývající teroristu Usámu bin Ládina nesouhlasili. Jeden z předních představitelů české islámské komunity Vladimír Sáňka připustil, že situace je nová. Bin Ládinova organizace Al-Káida se ústy Ajmána Zavahrího v neděli přihlásila k útokům z 11. září v New Yorku a ve Washingtonu. Čeští muslimové nicméně připomínají, že důkazy proti této organizaci nemá většina světa k dispozici a že likvidace bez soudu by mohla islámské teroristy v očích některých souvěrců proměnit v mučedníky.

S obavami o své příbuzné sledují útok USA na Afghánistán strojní inženýři Mohamad Omar a Nakibula Safi, kteří již před 17 lety odešli z této země a žijí v Brně. Oba se shodují, že obyvatelé Afghánistánu jsou rukojmími Talibanu a teroristů. Vojenské operace USA jsou pro Safiho nadějí na to, že se do vlasti ještě bude moci vrátit. "Já bych tam zatím nemohl jet, protože to hnutí, které tam je, to jsou samí teroristé. Já si myslím, že kdyby zjistili, že mám manželku Češku, tak by mě hned zavraždili," uvedl Safi. Dodal, že porážka Talibanu by byla výhrou nejen pro USA, ale pro "celou civilizaci".