Čeští politici odmítají zpochybňování eura

Současné diskuse o budoucnosti eura nesmí zpochybnit plán České republiky přijmout společnou měnu do roku 2010, uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. Euro je podle něj úspěšným projektem a má ve světě stále větší váhu. Společné měny se zastal i premiér Jiří Paroubek. Rovněž vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn prohlásil, že na českém plánu přijmout euro v roce 2010 se zatím nic nemění.

Čeští politici tak reagovali na skepsi kolem eura, která se objevila po nedávném odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku. Proti euru naposledy vystoupil italský ministr práce Roberto Maroni. Itálie by podle něj měla zvážit odchod země z eurozóny a znovuzavedení liry. "Některé problémy, například v italské ekonomice, nesouvisejí s tím, že Itálie je v eurozóně, ale spíše s jinými, strukturálními problémy," podotkl Jahn.

"Euro je úspěšný projekt. Euro jako měna má ve srovnání s dolarem stále větší váhu, používá se stále více pro obchodování i jako rezervní měna. Současné diskuse nesmí zpochybnit cíl přijetí eura v ČR do roku 2010," řekl Sobotka.

Podle premiéra Paroubka přispívá vidina přijetí eura ke snižování schodku českých veřejných financí. "Odpískávat opatření, která jsou potřebná k dosažení určité stabilizace veřejných financí, by nebylo dobré," řekl ČTK s tím, že tlak na snižování deficitu česká vláda dlouhodobě podporuje.