Čeští politici stále hledají jednotný postoj k irácké krizi

Česká politická scéna stále hledá jednotný postoj k irácké krizi. Lidovečtí poslanci po vládě žádají, aby ve středu zaujala jasný postoj pro případ, že začne útok proti Iráku. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík uvedl, že vláda se situací zabývat bude. Nemyslí si ale, že by výrazně přehodnotila minulá rozhodnutí. "Naši vojáci v případě, že budou použity zbraně hromadného ničení, nebo bude důvodné podezření jejich použití, mohou vstoupit i na území Iráku a pomáhat koaličním vojákům či civilnímu obyvatelstvu při odstraňování následků použití těchto zbraní," uvedl. Reagoval tak na pochybnosti některých svých stranických kolegů, zda se současným mandátem čeští vojáci vůbec na území konfliktu mohou.

Lidovečtí poslanci se na zasedání klubu zabývali tím, zda by kabinet neměl vyslovit pochopení pro rozhodnutí Spojených států zaútočit na Irák a svrhnout Saddáma Husajna i za nynější situace, tedy bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. "Řekli jsme, že to ponecháme na vládě, ale že by bylo dobře, kdyby k tomu zaujala stanovisko," uvedl předseda sněmovního klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. Nic to podle něj nemění na tom, že lidovci podporují usnesení sněmovny, která účast českých vojáků v bojových operacích podmínila "novým aktem" Rady bezpečnosti OSN.

Vedení ODS, nejsilnější opoziční strany, soudí, že republika by se měla stát součástí koalice zemí, které podporují zásah proti iráckému režimu. Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla, že země zaujme konkrétní stanovisko k případné válce s Irákem bez mandátu OSN až ve chvíli, kdy začne. Místopředseda ODS Petr Nečas označil tento postoj za alibistický. Česká republika by podle něj měla zaujmout jasné a konzistentní stanovisko. Místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová však americké ultimátum Saddámu Husajnovi odsoudila jako ohrožení mezinárodního práva. Naprostá jednota v tomto ohledu nepanuje ve vládní ČSSD.