Čeští tenisté ve slibné formě

Tomáš Berdych (Foto: Christian Mesiano, Creative Commons 2.0)
0:00
/
0:00

Český tenis opět potvrdil pozici v nejužší světové špičce. Po loňském finále Davisova poháru se o další výrazný úspěch postaral Tomáš Berdych, který na nejtěžším turnaji sezóny - pařížském Roland Garros - došel až do semifinále. Na prostějovské antuce si zase zahráli finále další naši reprezentanti - Radek Štěpánek a Jan Hájek. Tyto výsledky dělají pochopitelně velkou radost Jaroslavu Navrátilovi, který už za měsíc povede naše tenisty v daviscupovém čtvrtfinále na horké půdě v Chile.

Vraťme se ještě k obrovskému úspěchu Tomáše Berdycha. Když před třemi týdny přilétal do Paříže, tipoval jste, že může v turnaji dojít tak daleko, až mezi elitní kvarteto?

"Před turnajem bych to určitě netipoval, nicméně když jsem viděl vylosování, tak vše nahrávalo tomu, že se tam Tomáš může dostat. Potvrdil vynikající výsledky z úvodu sezóny a v Paříži ukázal, že to nebyla náhoda."

Tomáš Berdych,  foto: Christian Mesiano,  Creative Commons 2.0
Faktem je, že to nebyl blesk z čistého nebe, protože Berdych byl ve finále Key Biscaine a hlavně porazil hráče světové extratřídy. Kde nastal ten hlavní obrat? Je to díky tomu, že vyměnil raketu a nebojí se chodit na síť?

Všechno tomu nasvědčuje. Změna rakety pomohla Tomášovi ve všech směrech a důležitý byl také jeho velmi úspěšný vstup do sezóny. Čtvrtfinále v Indian Wells, finále v Key Biscaine a potom suverénní způsob, kterým porazil Rochuse v Davis cupu mu pomohli do antukové části sezóny."

Zhruba za měsíc vás čeká čtvrtfinále Davisova poháru na horké antuce v Chile. Máte radost, že Tomáš prolomil určité antukové prokletí, neboť přestože na tomto povrchu vyrůstal, tak s ním vždy těžce zápolil a neměl ho rád - a najednou zaznamenal největší grandslamový úspěch právě na antuce?

"Určitě to dává velký příslib. Samozřejmě individuální turnaje a Davisův pohár jsou dvě různé věci, nicméně když má hráč za sebou takovou antukovou sezónu, jako Tomáš, tak mu to dodá velké sebevědomí."

V Prostějově se zase velmi dařilo Radku Štěpánkovi s Janem Hájkem. Vzhledem k tomu, že měl Štěpánek tříměsíční zdravotní pauzu a Hájek je v excelentní formě, máte těžkou hlavu, koho do dvouher v Chile nasadit?

Radek Štěpánek,  foto: si.robi,  CC BY-SA 2.0
"Výsledky v letošní sezóně, zejména na antuce, posunuly Hájka dopředu. Obhájil v těžké konkurenci titul v Prostějově, takže to nasvědčuje, že s ním mohu počítat. Na druhé straně jsem s Radkem o Davis cupu ještě nemluvil, protože se sotva vrátil a nevím v jaké je formě. Doufám, že bude zdravý a stane se opět oporou našeho celku."

Sledujete i situaci u soupeře, kde je zraněný Gonzalez?

"Je to strašný rozdíl, pro Chilany je to klíčový hráč. Mám informace od našeho fyzioterapeuta Michala Novotného, který mi řekl, že to je zranění na delší dobu. Já se tím nijak zvlášť nezabývám, to je věc jejich kapitána a Gonzaleze osobní. Samozřejmě, pokud by nehrál, tak budeme velkými favority."

Vy jste úvod Roland Garros sledoval osobně, tím pádem i souboj Tomáše Berdycha s chilským kvalifikantem Aguillarem, který by mohl Gonzaleze nahradit. Jak vnímáte tuto variantu?

"Určitě je dobré, že si ho Tomáš tzv. osahal. Aguillar prošel hladce kvalifikací a v souboji s Berdychem neměl co ztratit. Polovinu zápasu mu byl více než vyrovnaným soupeřem, v 1. setu měl dokonce setbol. Je to zkušený 25letý hráč, pohybuje se kolem 180. místa, je to antukář a bojovník, ale určitě je rozdíl, když proti vám hraje Aguillar nebo Gonzalez."

Závěrem - troufnete si zatipovat, jak ten zápas Chile - ČR dopadne?

"To je věc sázkových kanceláří, já mohu jenom slíbit, že tam pojedeme vyhrát. Když budeme kompletní a klukům vydrží forma, tak si troufám tvrdit, že tři body uděláme a v září se můžeme u nás vidět při souboji s vítězem utkání Chorvatsko - Srbsko."

Podle posledních zpráv, chilská jednička k zápasu proti Česku kvůli přetrvávajícím problémům s koleny nenastoupí.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio