Čeští vojáci i civilisté v Afghánistánu jsou v pořádku

Pět českých vojáků z 6. polní nemocnice, kteří nyní působí v britské polní nemocnici na základně Bagrám v Afghánistán, jsou v pořádku. ČTK to řekl mluvčí generálního štábu Vladimír Palán. Sever této asijské země zasáhlo silné zemětřesení, při kterém podle některých informací přišlo o život až 1500 lidí. Neoficiální zdroje uvádějí, že počet obětí může vzrůst až na 5000.

České ministerstvo zahraničí zatím nehodlá podnikat žádné zvláštní humanitární akce v souvislosti se zemětřesením. Ani české humanitární organizace zatím nepřipravují speciální kampaně. Podle ředitele společnosti Člověk v tísni Tomáše Pojara se o případné pomoci rozhodne až po zkoordinování akcí přímo na místě. "My máme v Mazáre Šarífu svou skupinu a přizpůsobíme se jim. Každopádně budeme pokračovat v rozjetých projektech repatriace lidí a obnovy škol," řekl Pojar.

Mluvčí českého prezidenta Ladislav Špaček sdělil, že Václav Havel zaslal předsedovi prozatímní afghánské vlády Hamídu Karzáímu soustrastný telegram, v němž vyjádřil lítost a zármutek nad oběťmi již několikátého zemětřesení, které letos postihlo těžce zkoušený Afghánistán a jeho obyvatele.