Čeští vojáci odlétají do Makedonie

Makedonie

Rada NATO ve středu rozhodla o vyslání jednotky o síle více než 400 mužů do Makedonie. Tvořit ji budou v první fázi vedle Čechů i Britové. Tým bude plnit zpravodajské úkoly a připraví nezbytné zázemí pro vyslání celého kontingentu asi 3500 vojáků. Podrobnosi přináší Vilém Faltýnek.

Z pardubického letiště v pátek dopoledne odletěla dvě letadla, která do makedonské metropole Skopje přepravují terénní vozy, lehkou výzbroj a 16 vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi. Tato skupina připraví transport ostatních příslušníků jednotky, která odletí z Pardubic v sobotu ráno. Sto dvacet českých profesionálních vojáků se bude podílet na mírové operaci NATO Essential Harvest (Hlavní sklizeň). Jak řekl velitel jednotky, kapitán Oldřich Nápravník, úkolů české jednotky bude několik:

"V Makedonii nás čeká zejména střežení velitelské mnohonárodnostní brigády, což bude náš hlavní úkol, kromě tohoto úkolu pak budeme zabezpečovat ochranu radioretlansačních stanic, které budou rozvinuty na tomto území britskou jednotkou, a dále ochranu zásobovacích konvojů."

Tímto prestižním úkolem byli čeští vojáci pověřeni proto, že se osvědčili v minulých misích, uvedl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Oldřich Nápravník upřesňuje, že je tu i tradice ve spolupráci s britským vojskem.

"Zřejmě to vychází z určité tradice, který byla nastartována už před určitým časem, kdy zejména náš prapor se účastnil některých cvičení spolu s britskými výsadkáři, a dále pak i z našeho společného působení v misi SFOR, kde jsme v minulém roce působili pod velením mnohonárodnostní divize Severozápad, kde hlavním národem jsou zase Britové."

Generál Jiří Šedivý vyzval vojáky ze 43. mechanizovaného praporu před odletem k opatrnosti a k dodržování disciplíny. Situace v Makedonii podle něj na rozdíl od jiných míst na Balkáně, kde mnozí z vojáků už dříve působili, není stabilizovaná. Mluví se v této souvislosti o tom, že jde o nejnebezpečnější akci, jaké se čeští vojáci kdy účastnili.

Každá mise je svým způsobem specifická a zejména v prvopočátcích je nebezpečná. V tomto případě ovšem jsou naši vojáci zasazováni do prostředí, které se pořád ještě utváří, a i když poslední informace, které máme, jsou relativně příznivé, přesto nemůžeme vyloučit, že se část lidí, kteří se nebudou chtít smířit s dohodami, které byly uzavřeny, pokusí znova situaci nějakým způsobem destabilizovat. Může tady být určitá skupina lidí, která se pokusí narušit celý průběh odzbrojování těch albánských bojůvek, které pořád ještě nejsou zcela srozuměny se závěry, které byly přijaty."

V oblasti, kde bude jednotka působit, je velké množství min. Jak Šedivý zdůraznil, toto nebezpečí je velmi významné a na tento fakt musejí vojáci klást dnes a denně velký důraz. Právě miny byly v podobných situacích zdrojem mnoha konfliktů.