Čeští vojáci odletěli do Makedonie

O víkendu dorazila do Makedonie skupina stodvaceti českých parašutistů, která bude zajišťovat bezpečnost velitelství NATO nedaleko Skopje. Už v pátek dorazila do do Makedonie šestnáctičlenná skupina českých vojáků, kteří fakticky zahájili operaci NATO Hlavní sklizeň. Více Jaromír Marek.

Česká mise patří se svými 120 muži k těm méně početným. Jejich úkol je však mimořádně důležitý, střežit budoucí velitelství sil a doprovázet konvoje přepravující zabavené zbraně a uniformy ozbrojenců. Předsunutá jednotka bude plnit zpravodajské úkoly a připraví nezbytné zázemí pro vyslání celého třiapůltisícového kontingentu. Velitel české jednotky kapitán Oldřich Nápravník v sobotu večer spolu s britským velitelem majorem Neilem Fraserem podnikl obhlídku prostoru, kde má být v nejbližších dnech vybudováno velitelství operace NATO. Toto místo se nachází zhruba dvacet kilometrů severovýchodně od Skopje. O zdejší situaci hovoří velitel české jednotky kapitán Oldřich Nápravník.

"Zatím nemohu říct, že bychom zaznamenali nějaké provokace vůči naší jednotce, z bezpečnostního briefingu jsme se dozvěděli, že došlo k určitému zhoršení vztahů mezi makedonskými ozbrojenými silami a jednotkami NATO. Nedávno proběhla demonstrace ve Skopje, která byla zaměřena proti přítomnosti jednotek NATO a stále trvá blokáda hraničního přechodu s Kosovem, což je jedna ze zásobovacích tras jednotek NATO na Balkáně."

Účast v operaci severoatlantické aliance Hlavní sklizeň je už šestá v pořadí v historii čské armády. Ta se účastnila složek UNPROFOR, IFOR, SFOR i KFOR. Většina operací proběhla na Balkáně.