Čeští vojáci v Kuvajtu trénovali pro případ chemického útoku

Varianta raketového útoku na kuvajtskou vojenskou leteckou základnu, při kterém bylo použito nervově paralytické látky VX, byla námětem cvičení, které skončilo v pondělí a jehož se v Kuvajtu zúčastnili čeští vojáci. Jak sdělil ČTK mluvčí českého generálního štábu major Luděk Lávička, cvičení se uskutečnilo v prostoru letecké základny kuvajtské armády Abdullah Al Mubarak Air Force Base. Tým české dekontaminační čety vynesl z místa simulovaného napadení téměř dvě desítky osob s různými druhy zranění; figuranti mimo jiné představovali osoby v bezvědomí či s těžkým šokem. Zranění byli převezeni českou vojenskou technikou na dekontaminační místo, kde jim byla poskytnuta odborná pomoc příslušníky čety dekontaminace, včetně lékařského ošetření českými a kuvajtskými lékaři a zdravotníky. Záchranné týmy těsně spolupracovaly s chemickými specialisty kuvajtských vzdušných sil, kuvajtským požárním sborem a lékařskými složkami kuvajtského integrovaného záchranného systému.

V pondělí byla součástí cvičení specifická ukázka dekontaminace technických prostředků vzdušných sil. Přímo na letecké základně předvedli čeští vojáci chemickým specialistům kuvajtských vzdušných sil dekontaminaci letounu, letištní plochy a dekontaminaci osob - vojáků se zbraněmi a se standardním vybavením. Kuvajtští specialisté se zajímali zejména o technické možnosti předváděné techniky a oceňovali preciznost a metodiku dekontaminace letadla a letištní plochy.

Příslušníci českého 1. praporu radiační, chemické a biologické ochrany v misi Enduring Freedom v Kuvajtu nyní dokončují úpravy ubytovacích prostorů a ve středu přivítají první skupinu vojáků slovenské armády. Společné česko-slovenské jednotce bude velet český plukovník Dušan Lupuljev; velitel slovenské jednotky podplukovník Ladislav Svatík se stane jedním z jeho zástupců. Přílet první skupiny slovenských chemiků s technikou se očekává ve středu v podvečerních hodinách. Český protichemický prapor v Kuvajtu má nyní na 360 vojáků a ze Slovenska má dorazit zhruba 70 mužů.