Česká polní nemocnice ukončila misi v Iráku

Foto: CTK

Česká polní nemocnice ukončila své působení v jihoirácké Basře. V pondělí se vrátilo posledních 46 vojenských lékařů, zdravotníků a dalších účastníků mise do Prahy.

Foto: CTK
"Jsme rádi, že jsme všichni doma, obzvlášť teď před vánočními svátky. Na jedné straně je nám to ale líto, protože jsme počítali s tou variantou, že bychom mohli v Iráku působit delší dobu," řekl novinářům po návratu z Basry velitel kontingentu Přemysl Škácha.

Polní nemocnice působila v Basře od letošního dubna. Na místě poskytovala humanitární pomoc a zajišťovala lékařskou péči jak pro Iráčany, tak pro vojáky spojenců. Vojenští lékaři a zdravotníci 7. polní nemocnice provedli v Iráku celkem 241 operací, ošetřili přes 9150 Iráčanů a 1300 vojáků. Lékaře přijel na ruzyňské letiště přivítat ministr obrany Miroslav Kostelka. Podle něj nemocnice svůj úkol v Iráku splnila a Češi neodcházejí od nedokončené práce.

"V té první fázi, kdy tam nemocnice byla, měl Irák rozvrácené zdravotnictví. Od té doby se mnoho věcí změnilo. Dali jsme tam jednotky intenzivní péče, je tam šest nemocnic, fakultní nemocnice, vysoká škola. Takže všichni plní své věci dobře."

Do vlasti se vrátil také podplukovník Jiří Gai, který byl primářem oddělení ARO a jednotky intenzivní péče naší polní nemocnice. Iráčané, jak lékař soudí, odjezd českých specialistů velmi výrazně pocítí.

Foto: CTK
"Ta nemocnice tam chybět bude, jak po stránce odborné, sortimentu, vybavení, tak zákroků. Řekl bych, že bude hlavně chybět pro méně majetné, sociálně nižší skupiny, které nemají možnost si zaplatit péči na patřičné úrovni."

Ukončení humanitární mise vojenské nemocnice v Iráku kritizují někteří Iráčané. 30letý Adil z irácké televize, která před časem uvedla reportáž o české polní nemocnici, Českému rozhlasu řekl:

"Česká polní nemocnice tu poskytla velmi rozsáhlou pomoc. Dětem, lidem z Basry, ale i z dalších provincií Iráku. My potřebujeme jakoukoliv pomoc zvláště ve zdravotnictví. Není dostatek lékařů, léků, a pokud, tak na černém trhu. Čeští lékaři pomáhali bezplatně."

O ukončení české mise v Basře ve druhé polovině listopadu rozhodla česká vláda, neboť se nenašel dostatek lidí, kteří by nahradili původní personál. Stažení nemocnice však ostře kritizovala velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková, kterou vzápětí poté prezident Václav Klaus na návrh vlády odvolal z funkce.

V neděli do Iráku dorazila zbývající část z asi 80 českých vojenských policistů, kteří budou působit 25 kilometrů západně od Basry na základně Šaíba. Vojenští policisté, kteří nemocnici v Iráku vystřídali, budou dohlížet na činnost tamní policie, pomáhat při jejím výcviku a policejně zabezpečovat mnohonárodní divizi Jihovýchod.