Cestující ČSA se mohou nově odbavit den před odletem

Cestující Českých aerolinií se nově mohou před odletem z pražské Ruzyně odbavit již den předem. ČTK to oznámila ředitelka komunikace Dana Dvořáková. Žádná další společnost podle ní zatím v Praze možnost odbavení den před odletem nenabízí.

Možnost odbavování den před odletem považuje za jednu z cest, jak ulehčit přetíženému terminálu také Česká správa letišť. Podle jejího generálního ředitele Martina Kačura je ale otázkou, zda si na to lidé zvyknou. ČSA podle Dvořákové čekají, že o odbavení den předem bez front budou mít zájem hlavně obchodníci.

ČSL chce také zřídit v terminálu takzvané samoobslužné odbavovací kiosky, u kterých by si mohli vyřídit formality cestující s letenkou s magnetickým proužkem. Takové odbavení bude ale určeno jen pro lidi, kteří cestují bez zavazadel.

Nově tedy cestující ČSA na lety, které startují do 10:00 hodin následujícího dne, mohou svá zavazadla na letiště přinést den předem od 18:00 do 21:00 hodin k přepážkám číslo 51 a 52. Cestující si odbaví zavazadla a vezme palubní vstupenku. V den odletu v ranní špičce, kdy jsou u přepážek obvykle fronty, už pak jde rovnou k letadlu.

Kromě odbavení den předem poskytují ČSA již delší dobu také možnost telefonického odbavení těm, kdo cestují pouze s příručním zavazadlem. Ti se mohou předem telefonicky odbavit na čísle 220 113 742, kde jim personál přichystá palubní vstupenku. Tu si cestující vyzvedne nejpozději 30 minut před odletem u přepážky číslo 40 a 41. Loni této možnosti využilo přes 14.000 cestujících a za prvních pět měsíců letošního roku jich bylo již 9785.