Chorvatští krajané chystají divadelní přehlídku

Krajanský ochotnický spolek

Třináct ochotnických souborů českých krajanů v Chorvatsku s celkem čtrnácti hrami se představí divákům na letošní divadelní přehlídce v chorvatském Lipovci. Přehlídka proběhne 22. a 23. března. Většina představení přitom budou komedie. Uvádí to nové číslo týdeníku českých krajanů v Chorvatsku Jednota:

O přípravách tradiční přehlídky jednala počátkem února divadelní rada Svazu Čechů v Chorvatsku. Podle její předsedkyně Světlušky Prokopičové to bude „veselá přehlídka“. Z přihlášek vyplývá, že většina ochotnických divadel na tento největší divadelní festival českých krajanů ve světě chystá komedie. Součástí přehlídky bude ale i odborný divadelní seminář, který by měl proběhnout v podzimních měsících.

Jednota píše také o tom, že v Daruvaru se chystá promítání českých filmů, přináší další reportáže z letošních maškarních průvodů, zábav a karnevalů a informuje o nových knihách s krajanskou tématikou. Jeden ze čtenářů Jednoty se ale v komentáři zamýšlí i nad tím, jaká je dnes role vedení Svazu Čechů. Konstatuje, že se málo mluví o problémech menšiny a situace se mnohdy „lakuje na růžovo.“