Chraňte si svého obojživelníka!

rosnicka1.jpg
0:00
/
0:00

Žáby bijí na poplach! Tak se jmenuje kampaň na ochranu obojživelníků, do které se zapojily i zoologické zahrady v České republice.

Leze žába do bezu, já tam za ní polezu..tuhle dětskou říkanku zná snad každý. Mohlo by se ale stát, že by v budoucnu nebylo za kým do bezu lézt. Žáby a ostatní obojživelníci jsou totiž ohroženými druhy. Je to způsobeno především úbytkem jejich přirozeného prostředí, změnami klimatu, znečišťováním životního prostředí nebo také zavlečením nepůvodních druhů, nadměrným lovem pro maso nebo plísňovými onemocněními.

Akce kampaně Žáby bijí na poplach se pořádají také ve zlínské zoologické zahradě. Kampaň má upozornit na prudce vzrůstající počet obojživelníků, kterým hrozí vyhubení. Kolik druhů obojživelníků v Česku žije a které z nich jsou nejohroženější? Na to se ptám Romany Bujáčkové ze ZOO Zlín.

"V České republice žije celkem 21 druhů obojživelníků. Nejde úplně jednoduché přesně říct, kteří patří k těm nejohroženějším. Spíše bychom mohli říct, že ohroženi jsou úplně všichni, někteří více a někteří méně. Když řekněme obojživelníci, tak si asi většina posluchačů okamžitě vzpomene na žáby. Musím ale říct, že žáby sice tvoří největší část obojživelníků, ale nejsou samozřejmě jediné. Kromě žab k obojživelníkům ještě patří červoři, což je taková speciální skupina. A pak jsou to ještě ocasatí obojživelníci, k těm patří například čolci nebo mlok skvrnitý."

Chráněná rosnička zelená  (Hyla arborea)
Kde všude kampaň probíhá a kdo ji organizuje?

"Kampaň Žáby bijí na poplach probíhá ve všech českých zoologických zahradách v letošním roce. Je to aktivita Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, která od roku 2000 vyhlašuje kampaně, do nichž se mohou zapojit všechny zoologické zahrady. Ty kampaně jsou zaměřeny na ochranu konkrétního druhu zvířete nebo konkrétního území."

Kampaň byla oficiálně zahájena v únoru.

"K těm prvním akcím patřila vycházka z rybníku Bezedník. Všichni zájemci se mohli zúčastnit nejen zajímavé procházky ale i zajímavého povídání a mohli si prohlédnout některé druhy obojživelníků. Rybník Bezedník je významná lokalita ve Zlínském kraji, kde žije celkem 11 druhů z 21 druhů obojživelníků v České republice."

Další akce ve zlínské zoo proběhly v neděli u příležitosti Dne Země. Byly představeny vzdělávací panely, kde se návštěvnici dočtou různé informace o obojživelnících. Řada akcí, např. Velký žabí den, kdy proběhne prezentace školních projektů, je ještě pro návštěvníky připravena.

"také jsme v současné době vyhlásili soutěž pro širokou veřejnost. Nese název Vyfoť si svého obojživelníka a měla by přispět k zmapování výskytu obojživelníků ve Zlínském kraji. Podmínkou totiž je, aby každá ta fotografie byla označena popiskem a datem, ten obojživelník, v které lokalitě a kterého dne byl vyfocen. Kampaň bude ukončena v říjnu na Světový den zvířat."