Chřipka by letos mohla uhodit, lidé jsou po horkém létě oslabeni

Chřipka by mohla letos uhodit s neobvyklou silou, protože lidé jsou po nezvykle horkém létě oslabeni. Letní virózy jim podlomily kondici, zhoršila se i odolnost pacientů s chronickými obtížemi. "Snížení kondice je terénem pro silnou chřipkovou sezonu," řekla ČTK psycholožka Marcela Slavíčková.

Podle psycholožky se vyplatí zpomalit v těchto dnech životní tempo a začít měnit navyklá spotřební schémata ve smyslu: méně je více. Změny ve způsobu života je vhodné navozovat postupně. Každé onemocnění je nutno pečlivě doléčit. Strava by měla být pouze čerstvá a jednoduše upravená ze základních surovin. Zdraví prospěje, když z jídelníčku zmizí potraviny průmyslově zpracované, jako jsou instantní polévky, uzeniny, polotovary a konzervy.

Psycholožka nezamítá očkování proti chřipce, podle ní však může být vzhledem k oslabení lidí spojeno s riziky. "Komplikace po očkování se budou letos vyskytovat častěji - a příčinou je opět extrémní horko v létě. Bude nutná vyšší opatrnost při rozhodování, koho lze očkovat," upozornila Slavíčková.

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký minulý týden varoval, že Česká republika možná nebude mít dostatek vakcíny proti chřipce. Světová zdravotnická organizace jí přidělí v první fázi případné pandemie jen tolik dávek, kolik obvykle odebírá. V Česku se loni nechalo očkovat proti chřipce pouze pět procent obyvatel. Polanecký vyzval občany, ať se nechají očkovat ve větším počtu, mimo jiné proto, že Česko pak bude mít v případě pandemie nárok na větší počet dávek.