Čínský šéf diplomacie v Berlíně: Návštěva Vystrčila na Tchaj-wanu představuje překročení červené čáry

Návštěva předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu představuje překročení červené čáry. Prohlásil to čínský ministr zahraničí Wang I, který v úterý v Berlíně jednal se šéfem německé diplomacie Heikem Maasem. Peking považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii a Vystrčilovu cestu za porušení principu jedné Číny. "Tchaj-wan je čínským teritoriem. A země, které s Čínou udržují diplomatické vztahy, to musí uznat," řekl Wang na tiskové konferenci s tím, že v opačném případě by to znamenalo vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Německý ministr Maas se Česka zastal, když řekl, že hrozby do politiky nepatří a že od mezinárodních partnerů očekává vzájemný respekt. Evropská unie se svými partnery jedná s úctou. "Totéž očekáváme od druhých. Nátlak k tomu nepatří," prohlásil.

Čínský ministr zahraničí Wang I už v pondělí prohlásil, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že svou cestou porušil princip jedné Číny. Předseda Senátu Vystrčil v reakci na úterní slova Wanga opět odmítl, že by politiku jedné Číny porušil. "Nevím, co je červená čára, já jsem nic nepřekročil. Já jsem se slušně vyjádřil o tom, že si myslím, že si Tchaj-wan zaslouží podporu, pokud chce, aby na ostrově Tchaj-wan byla svoboda a demokracie," řekl českým novinářům v Tchaj-peji. Česko má podle něj s Čínou vyjednáno, že má právo na vlastní politiku jedné Číny. "Já jsem přesvědčen, že návštěva druhého nejvyššího činitele na Tchaj-wanu neporušuje politiku jedné Číny tak, jak ji má (definovanou) Česká republika," poznamenal. Pokud by podle něj v nějakém závazném dokumentu bylo napsáno, že druhý nejvyšší ústavní činitel na Tchaj-wan nemá jezdit, respektoval by to. "Dokonce v České republice to máme tak, že ta vlastní interpretace politiky jedné Číny je různá podle toho, kdo ji zrovna interpretuje," řekl.

Petříček věří, že Vystrčilova cesta nepoznamená vztahy ČR s Čínou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan nepoznamená vztahy mezi Českem a Čínou. Země by se měly soustředit na věcnou spolupráci, řekl v úterý novinářům. V případě zájmu ze strany Pekingu je připraven jednat i s čínským ministrem zahraničí Wangem I, nyní ale podle něj komunikace funguje na úrovni velvyslanectví. Zdůraznil také, že se Česko musí ohradit, když na jeho adresu zaznívají z čínské strany výroky, které nepatří do diplomatických vztahů dvou suverénních zemí. Ministr také uvítal vyjádření svého německého kolegy Heika Maase, jehož země nyní předsedá Evropské unii.

Francie vyjádřila solidaritu s ČR

Francie v úterý vyjádřila solidaritu s ČR v souvislosti s výhrůžkou Číny kvůli cestě šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, uvedla agentura AFP. Podle francouzského ministerstva zahraničí je reakce Pekingu nepřijatelná a vztahy mezi EU a Čínou musejí být založené na vzájemném respektu a dialogu.

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila proti čínským výrokům

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. Piráti to uvedli v tiskové zprávě. Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na twitteru.