Členky Baťovy rodiny oslaví 1. máj ve Zlíně

Prvomájové oslavy přilákaly do Baťovy vily několik tisíc lidí

Prvomájových oslav ve Zlíně, které navazují na baťovské oslavy práce, se ve vile Tomáše Bati zúčastní také zástupkyně jeho rodiny. Přijede manželka Tomáše Bati juniora, paní Sonja Baťová a dcera Rosemarie. Uvedl to ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev. Oslavy se budou konat také na zlínském náměstí Míru.

Baťovské oslavy práce tradičně začínaly jako setkání spolupracovníků na zahradě vily Tomáše Bati. V době, kdy měla firma Baťa tisíce zaměstnanců, se poté rozšířily do ulic města. Letos se oslavy v areálu vily konají popatnácté. Podle Pavla Veleva se pořadatelům už v posledních letech podařilo změnit pohled lidí na prvomájové oslavy. "Už to není ten bývalý 1. máj, totalitní, ale baťovský, kde se lidé mohou bavit," uvedl Velev. Oslavy jsou zaměřeny především na rodiny s dětmi. Letošní novinkou je soutěž pro děti nazvaná Tajemné boty Tomáše Bati. Po celé zahradě budou rozvěšeny boty a děti v nich budou hledat ukryté části slov, ze které složí jeden ze známých výroků Tomáše Bati.

První máj se bude souběžně slavit také na hlavním zlínském náměstí. Ráno se tam bude stavět máj, vystoupí řada folklorních souborů, představí se i dětské zájmové organizace. Ve 13:00 vyjde od Baťovy vily směrem na náměstí průvod.

1. května bude také ve Zlíně otevřena 14. budova baťovského areálu, do které se přestěhovala část expozic Muzea jihovýchodní Moravy. Vznikla zde i ojedinělá výstava nazvaná Princip Baťa - Dnes fantazie, zítra skutečnost. Přibližuje principy, na kterých vznikala baťovská obuvnická tradice, ukazuje její prudký rozvoj ve 20. a 30. letech 20. století i to, jak byla násilně přetržena německou okupací a komunistickým znárodněním. Teprve poslední léta, včetně očištění jména Jana Antonína Bati, přinášejí možnost alespoň částečné nápravy křivd a narovnání deformovaného obrazu Baťů. V expozici jsou začleněna 3 velká témata: Obuv a produkce firmy Baťa, Film a Cestovatelství. Samostatný celek tvoří témata věnovaná osobnostem a historii firmy, umístěná proti vstupu do expozice (T. Baťa, J. A. Baťa, Baťovci) spolu s úvodním filmem.