Členové Greenpeace do Mělníka přivezli petici proti Spolaně

Na třech motorových člunech členové ekologické organizace Greenpeace přivezli v sobotu do Mělníka petici, žádající odškodnění lidí žijících v okolí Spolany. Akce je součástí osmidenní plavby Labe Tour 2003. Greenpeace chce několika happeningy v českých městech upozornit na údajná rizika, která skrývají chemické továrny postavené na břehu Labe. Podpisy převážně mělnických občanů přibývají pod petici. Kromě petice ochránci přírody odeberou na několika místech evropského veletoku vzorky vody a říční sedimenty. "Výsledky rozborů budeme znát až za několik týdnů, samozřejmě je okamžitě zveřejníme," řekl ČTK mluvčí Greenpeace Tomáš Tětiva.

Na informační kampaň, která skončí 20.srpna, se ekologové vydají do několika českých měst ležících na břehu Labe. Na zastávkách v Pardubicích, Kolíně, Poděbradech, Mělníku, Roudnici nad Labem, Litomeřicích a Ústí nad Labem nabídne expedice lidem informace o svých aktivitách.

Na průzkumnou plavbu po Labi, která měla zároveň upozornit na jeho znečištění, se ekologičtí aktivisté vydali již v roce 1997. Odebírali vzorky odpadních vod u největších znečišťovatelů v úseku od Děčína po Kolín. Tehdy zjistili, že velmi toxické látky bez jakéhokoli čištění legálně vypouští přímo do řeky podnik Synthesia Pardubice. Když chemička o rok později vypouštění těchto vod ukončila, ucpali aktivisté symbolicky výpusti.