ČR chce poskytnout zemím stiženým cunami další půlmilion dolarů

Další prostředky ve výši půl milionu dolarů (asi 11,5 milionu korun) by měla uvolnit Česká republika na okamžitou pomoc asijské oblasti postižené 26. prosince zemětřesením a cunami. ČTK to sdělil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který o chystaném novém příspěvku informoval na dárcovské konferenci OSN v Ženevě. Zmíněných půl milionu dolarů v hotovosti by měla ČR poskytnout OSN pro nadace, které budou moci tyto finance použít ihned ke konkrétním projektům v zasaženém regionu Indického oceánu. Částka bude moci být uvolněna, jakmile ji schválí vláda; ta by měla informovat o jejím potvrzení 19. ledna, prohlásil Urban.

Česká delegace na konferenci rovněž prezentovala již dříve schválenou pomoc ve výši 15 milionů korun k okamžitému využití a další podporu v hodnotě 200 milionů korun určenou na projekty dlouhodobé obnovy a rekonstrukce zdevastovaných území. Konkrétní využití těchto peněz bude upřesněno podle potřeb mezinárodního společenství později, podotkl Urban.

Podle posledních zpráv zemětřesení a následné přílivové vlny připravily o život přes 150.000 lidí. Katastrofu nepřežila také jedna Češka, dvanáct občanů České republiky se pohřešuje.