ČSA chtějí v létě přepravit o pětinu více cestujících než loni

České aerolinie chtějí v letní sezoně, která začne v neděli, přepravit 2,9 milionu cestujících. Proti loňskému létu by to byl růst o 22 procent. Letadla ČSA budou nově létat do sedmi měst v Evropě i Asii, na mapě aerolinií tak bude již 75 měst v celkem 44 zemích.

Nárůst počtu přepravených cestujících umožní také plánované rozšíření flotily ČSA. Aerolinie chtějí letos pořídit sedm strojů a zvýšit tak přepravní kapacitu o 23 procent.

Ve středu prezident ČSA Jaroslav Tvrdík oznámil, že společnost zlevní některé letenky. Například zpáteční letenky bez letištních poplatků do Amsterodamu, Bruselu, Birminghamu, Edinburghu, Göteborgu, Oslo, Stuttgartu, Madridu a na londýnské letiště Heathrow budou stát 2990 korun. Ceny se tak v některých případech sníží až o 4000 korun.

Od dubna do června ČSA postupně zahájí provoz na nových linkách do německého Dortmundu, polského Krakova, ruského Jekatěrinburgu a Samary. Nově budou ČSA létat také do Baku v Ázerbajdžánu, hlavního města Lucemburska a francouzské Marseille.

U některých destinací, které ČSA létají již nyní, se zvýší frekvence nabízeného spojení. Podle ředitelky komunikace ČSA Dany Dvořákové půjde například o Varšavu, Tallin, Rigu, Birmingham, Dublin, Barcelonu a další.

Vstup ČR do EU znamená i pro ČSA nové obchodní příležitosti. Národní dopravce tak poprvé ve své historii nabídne spojení mezi dvěma evropskými městy ležícími mimo Českou republiku. Otevře totiž linku mezi Marseille ve Francii a španělskou Barcelonou.

V období platnosti letního letového řádu, tedy od této neděle do konce října, plánují ČSA celkem 20.200 letů. To je o 20 procent více než v loňské letní sezoně. Aerolinie tak budou z pražského letiště startovat v průměru 100krát denně. Kromě Prahy budou v ČR letadla ČSA startovat a přistávat na pravidelných linkách také z letišť v Ostravě a v Karlových Varech.

Za celý rok 2003 ČSA přepravily rekordních téměř 3,6 milionu lidí, zatímco v roce 2002 to byly tři miliony osob. Letos by se mohl počet cestujících zvýšit na 4,3 milionu. Hranici 5,5 milionu cestujících chtějí ČSA překročit v roce 2006.

V době platnosti letního letového řádu začne z Ruzyně nově létat 17 aerolinií. Celkem tak Prahu do svých map zařazuje již 52 leteckých firem. Cestující se z pražského letiště Ruzyně dostanou přímo do 98 míst na světě. Počet přímých spojení se tak zvýší o více než čtvrtinu.