ČSA popřely, že by nyní jednaly o fúzi s jinou firmou

České aerolinie v současnosti nedostaly žádnou oficiální nabídku, ani nevedou jednání, která by směřovala k fúzi s jiným leteckým dopravcem. ČTK to řekl mluvčí aerolinií Libor Kříž. Šéf mezinárodních vztahů Air France Dominique Patry tento týden agentuře AFP sdělil, že Air France nabídly ČSA zapojení do fúze francouzské letecké společnosti s nizozemskou KLM. Spojením obou leteckých společností má vzniknout světová jednička v letecké dopravě. "Nabídli jsme ČSA, aby se k naší skupině připojily, jestli budou chtít," uvedl Patry v rozhovoru s AFP.

Obchodu by musela předcházet privatizace ČSA, které jsou dosud v rukou státu. Ten však podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana o urychlené privatizaci aerolinií neuvažuje. Společnost totiž připravuje v následujících letech restrukturalizaci, razantní expanzi a posílení flotily. To má zvýšit hodnotu firmy před privatizací.

ČSA jsou stejně jako Air France členy letecké aliance Sky Team, kde již nyní úzce spolupracují v řadě oblastí. "Proto jsou členové Sky Teamu přirozeným partnerem pro další případné diskuse o užších formách integrace," řekl Kříž. ČSA jsou úspěšným dopravcem a představují vedoucí společnost v rámci zemí vstupujících do EU. Proto je logické, že společnost představuje v očích ostatních dopravců atraktivního partnera pro případné spojení, dodal Kříž.