ČSSD navrhne na ministra kultury Lubomíra Zaorálka

ČSSD navrhne na ministra kultury svého poslance a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na tiskové konferenci to řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman s návrhem souhlasí, se Zaorálkem se bude chtít setkat a poté ho jmenuje ministrem. ČSSD původně prosazovala do čela ministerstva svého místopředsedu Michala Šmardu, který se ale nominace tento týden vzdal po tříměsíčním sporu se Zemanem o své jmenování. Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude.

Lubomír Zaorálek bere nominaci na ministra kultury i jako možnost jak ve vládě hájit obecnou agendu ČSSD. Novinářům řekl, že důležitá je pro něj ochrana veřejného sektoru ve chvíli, kdy se zdá, že o všem rozhodují peníze. Uvedl, že mu situace vzniklá otálením prezidenta Miloše Zemana se jmenováním ministra kultury přišla nesnesitelná. Dříve odmítal do menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) vstoupit. Zatím nechtěl předjímat, jaké budou jeho první kroky ve vedení ministerstva. Podle něj je otázka předčasná, bude se tím zabývat teprve ve chvíli, kdy bude jeho jmenování potvrzeno.

Jako profesionálního politika a vhodného kandidáta na ministra kultury většinou vítají Lubomíra Zaorálka lidé z kulturní obce, které oslovila ČTK. Nevadí jim, že není profesně spojen s kulturou, měl by se ale obklopit dobrými poradci. Oceňují jeho dlouholeté zkušenosti, ale také postoje, které zastával v zahraniční politice.