Přehled tisku

0:00
/
0:00

Šla po mně sociální demokracie, tvrdí v Mladé frontě Dnes poslanec Michal Pohanka. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka ovládá naopak Pohanku Občanská demokratická strana. Co se stalo mezi Pohankou a sociální demokracií, vědí podle listu jen hlavní aktéři celého případu, tedy Pohanka, Paroubek a předseda poslaneckého klubu Michal Hašek.

Michal Pohanka,  foto: ČTK
Šla po mně sociální demokracie, tvrdí v Mladé frontě Dnes poslanec Michal Pohanka. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka ovládá naopak Pohanku Občanská demokratická strana. Co se stalo mezi Pohankou a sociální demokracií, vědí podle listu jen hlavní aktéři celého případu, tedy Pohanka, Paroubek a předseda poslaneckého klubu Michal Hašek. 14. října měli klíčovou schůzku v brněnské zoologické zahradě, kde šéf ČSSD křtil v rámci předvolební kampaně orla bělohlavého. Hašek s Paroubkem tvrdí, že chtěli od Pohanky pouze vědět, jaké má styky s lidmi, o nichž Televize NOVA připravovala reportáž o podvodech s evropskými dotacemi. Pohanka však tvrdí, že už tehdy na něj tlačili, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Podle Paroubka je však Pohankovo vystoupení z klubu "profesionálně sehraná akce". Paroubek je přesvědčen, že postup organizovaly bezpečnostní složky, které pracují na zadání ODS. Důkaz pro to však neuvedl. Občanští demokraté i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tyto spekulace již dříve popřeli.


Premiér Mirek Topolánek podle deníku Právočelil ve čtvrtek ve sněmovně ostré kritice sociálního demokrata Lubormíra Zaorálka. Podle něj ministři odstupující vlády vyjednávají s USA o protiraketové základně, aniž by o tom informovali parlament. Zaorálkovi se nelíbí, že zahraniční výbor dosud nedostal informace o jednáních, která vedli čeští experti ve Washingtonu letos v září. Poslanci se tak nemohou do probíhající debaty plnohodnotně zapojit. Topolánek se brání tím, že jeho vláda pouze pokračuje v bezpečnostní strategii, přijaté v prosinci r. 2003. Podle Topolánka se tehdejší vláda zavázala, že bude vytvářet podmínky pro to, aby se Česko mohlo připojit k projektům, které budou zajišťovat ochranu našeho území. S Američany jednal už před před čtyřmi lety exministr Jaroslav Tvrdík, připomněl Topolánek.


Kateřina Neumannová
Olympioničku Kateřinu Neumannovou dopraví na udílení státních cen tryskáč, píší Lidové noviny. U příležitosti státního svátku 28. října jí má být v sobotu na Pražském hradě uděleno státní vyznamenání. Neumannová se ale tentýž den účastní Světového poháru v Düsseldorfu. Kvalifikace závodu začíná ve 13 hodin, pokud ale závodnice postoupí až do čtvrtfinále, závodila by ještě v půl páté. Ceremoniál na Hradě však začíná v osm hodin večer a laureáti se mají s prezidentem sejít už v 18,00. Její manažeři i Hrad proto museli řešit problém, jak běžkařku dostat včas na slavnostní ceremoniál. "Na letišti v Düsseldorfu bude na Kateřinu od 15.00 do 18.00 hodin čekat sedmimístný jet," oznámil nakonec manažer Neumannové Josef Jindra.


Mladá fronta informuje o při, kterou Česká republika prohrála u Evropského soudu pro lidská práva. Emílie Wallová a Jaroslav Walla ve Štrasburku uspěli se stížností, že jim české úřady odebraly pět dětí, jimž údajně neposkytovali dostatečnou péči. Přestože v ní podle evropských soudců skutečně byly nedostatky, neopravňovaly k tak radikálnímu zásahu. Navíc úřady nevyvinuly snahu pomoci manželům v jejich problémech. Evropský soud Wallovým přiřkl jako kompenzaci 200 000 korun.


Jsme v Evropské unii občany druhé kategorie? - ptá se v deníku Právo předseda senátu Okresního soudu v Teplicích. Chování starých evropských zemí vůči nováčkům unie v otázce schengenského prostoru je podle něj důkazem, že v unii je uplatňován dvojí metr. Námitky, že za odkladem otevření schengenského prostoru jsou jen technické důvody, jsou zástupné, domnívá se autor. Ve skutečnosti tu jsou důvody politické. Občané nových zemí, kteří jsou už nyní omezováni ve volném přístupu na pracovní trh bývalé patnáctky, to budou vnímat jako další ránu pod pás ze strany bohatších členů EU. Přitom hlavně Německo a Rakousko usilují, a to i na nátlak lokálních samospráv, o otevírání nových a nových a hraničních přechodů s Českou republikou. České ministerstvo vnitra by mělo tyto tlaky odmítnout, když ostatně nemá ani dostatek příslušníků cizinecké policie na obsazení přechodů současných. Nebo snad mají nové hraniční přechody sloužit hlavně k tomu, aby to naši sousedé měli co nejblíže za levnými nákupy? - ptá se autor v Právu.


Účast na večírku v Národním památníku na pražském Vítkově byla chyba, prohlásil ve sněmovně premiér Mirek Topolánek. Reagoval tak na interpelaci komunistické poslankyně Kateřiny Konečné, která kritizovala jeho účast na diskotéce, pořádané v mauzoleu manželkou středočeského hejtmana a místopředsedy ODS Petra Bendla. Kromě premiéra se na Vítkově objevili i další politici ODS. Podle poslankyně zneuctili památku hrdinů, kteří tam jsou pohřbeni. Topolánek poté uvedl, že podobná místa se na večírky a diskotéky opravdu nehodí. Odmítl ale podezření Konečné, že se svou přítomností na této akci dopustil výtržnosti. Informují o tom Lidové noviny.


Na dvaasedmdesát pražských hřbitovů se vypraví v těchto dnech desítky tisíc lidí. Tzv. dušičky, tedy Památka zesnulých, připadá sice až na příští čtvrtek, mnoho lidí však navštíví hroby svých blízkých již o tomto víkendu. Jen na největším pražském hřbitově na Olšanech se očekává až padesát tisíc lidí. V pohotovosti jsou proto v těchto dnech strážníci, policie i hřbitovní ostraha. Na větší nápor cestujících se chystá i Dopravní podnik, k Olšanským hřbitovům navyšuje počet tramvajových linek. Správy hřbitovů prodlužují otevírací hodiny až do setmění.


Seriál České televize Poslední sezóna porušuje podle Hospodářských novin její vlastní etický kodex. Ten totiž zakazuje střet zájmů svých zaměstnanců. Seriál vznikl v Centru dramatické, divadelní a hudební tvorby, které vede šéfdramaturg Ivan Hubač. Ten však pod pseudonymem Ivan Hejna napsal pro tento seriál scénář. Mohl se tak dostat do střetu zájmů při jeho schvalování. Hubač však tvrdí, že se na něm nijak nepodílel. Smlouvu prý nepodepsal s Českou televizí, ale s externími koproducenty.