ČSSD nesouhlasí s návrhem rozpočtu na příští rok

Jan Hamáček, foto: ČTK / Kateřina Šulová

Šéf sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček zaslal premiéru Andreji Babišovi z koaličního hnutí ANO dopis, ve kterém píše, že jeho strana považuje návrh státního rozpočtu na rok 2020 za nerealistický. Chce, aby resorty, které spravuje ČSSD, získaly víc peněz. Týká se to především resortu práce a sociálních věcí, ale i vnitra, zahraničí nebo zemědělství. Podle Hamáčka jim chybí až dvacet miliard korun. Premiér je však přesvědčen, že schválený deficit rozpočtu ve výši 40 miliard už nelze zvyšovat.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Kateřina Šulová
Spor uvnitř vládní koalice o státní rozpočet eskaluje už několik týdnů. Projevilo se například v nedávném požadavku sociálnědemokratické ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na razantní zvýšení rozpočtu pro její resort o jedenáct miliard korun. Maláčová chce tyto prostředky dát na financování sociálních služeb, na dotace obcím nebo na plánované zkvalitnění IT systémů v oblasti sociální péče. Předseda ČSSD Jan Hamáček, který vede ministerstvo vnitra, zase požaduje peníze například na zlepšení hasičské techniky:

"U Hasičského záchranného sboru objem na investice je na úrovni 70 procent toho, co bylo na investice v roce 2010. A samozřejmě všichni víme, že ceny a náklady se od té doby podstatně zvýšily."

Peníze navíc požaduje i ministerstvo zemědělství, které chce financovat opatření proti současnému dlouhotrvajícímu suchu. I ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček vysvětlil, kam chce nasměrovat další finanční prostředky:

"Především na zajištění sítě našich zastupitelských úřadů, ale také na nástroje, které mají pomáhat v boji s migrací a které mají řešit humanitární situaci na Blízkém východě a v Africe. Společně s resorty vnitra a obrany chceme prosadit nástroj, který by měl pomoci stabilizovat kritické oblasti v severní Africe a Sahelu, což jsou zdrojové i tranzitní oblasti pro nelegální migraci do Evropy."

Alena Schillerová,  foto: ČTK/Šimánek Vít
Lídr sociálních demokratů Hamáček proto považuje nynější návrh rozpočtu za nedostatečný. Podle něj neumožňuje splnit sliby, která vládní strany daly svým voličům:

"Tak, jak je navržen, je pro naše resorty likvidační. Podpořit bychom ho nemohli."

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš poukazuje však na to, že ve všech resortech je naopak třeba lépe hospodařit:

"Je potřeba, abychom byli rozpočtově odpovědní a abychom taky šetřili."

Návrh státního rozpočtu připravuje ministerstvo financí. Jeho šéfka Alena Schillerová /ANO/ odmítá zvýšit již schválený schodek rozpočtu ve výši 40 miliard. Pro Český rozhlas vypočítala, jaké jsou její priority:

"Já jsem připravila rozpočet v souladu se střednědobými rámci. Vláda samozřejmě promítá do státního rozpočtu všechny své priority a ty jsou jasné. Je to další růst důchodů, protože důchodcům to dlužíme. Je to růst platu učitelů. Jsou to investice, protože v době, kdy ekonomika mírně zpomaluje, nemůžeme rezignovat na investice, a tím pádem podseknout další rozvoj. A je to věda a výzkum. Sečteno a podtrženo, připravila jsem schodek čtyřicet miliard."

Bohumil Pečinka,  foto: Adam Kebrt,  ČRo
Sama ho nepovažuje za nijak dramatický, protože veřejné finance jsou podle ní vyrovnané a naše ekonomika patří k nejstabilnějším v Evropské unii. Zvyšovat nad tuto částku ho však odmítá. S resorty řízenými sociální demokracií bude o jejich požadavcích ještě jednat, návrh rozpočtu musí Sněmovně předložit Sněmovně k 30. září.

Podle politologů je však současný spor o návrh rozpočtu uvnitř vládní koalice pouze zástupný problém. Řekl to například komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka:

"Kdyby se to opravdu chtělo hrát na tématu rozpočtové odpovědnosti, nižších daní a vyššího přerozdělování, tak by se o tom debatovalo už v minulých letech. Debatovalo by se o tom, proč v době, kdy v posledních pěti letech skokově rostly příjmy státního rozpočtu, se to neprojevilo například ve snižování daní a dalších věcech. Tyto debaty by měly nějaký základ v minulosti, ale v minulosti se to neodehrálo. Odehrává se to dnes a to já vidím jako účelové zneužití."

Podle Pečinky sociální demokracie hledá cestu, jak by mohla po vleklé kauze odvolání svého ministra kultury Antonína Staňka z funkce odejít z vládní koalice. Pečinka však současně uvádí, že levicoví voliči jsou se současnou vládní koalicí ANO a ČSSD v podstatě spokojeni a snahu sociální demokracie z ní vystoupit nechápou.