Čtyřkoaliční krize

Michael Žantovský, Foto: ČTK

Krize v jednom z nejvlivnějších českých politických subjektů, Čtyřkoalici, je nejspíš zažehnána. V čem spor, který více než měsíc zaměstnával stranické sekretariáty a plnil titulní stránky novin, spočíval? Vše se točilo kolem způsobu splácní dluhu jedné z koaličních stran. Více Jaromír Marek.

Michael Žantovský,  Foto: ČTK
Občanská demokratická aliance dluží České pojišťovně šedesát osm milionů korun. Původně, tedy v roce 1992, si na volební kampaň půjčila padesát milionů a protože nesplácela dluh rostl. Čtyřkoalice o tomto nepříjemném závazku ODA samozřejmě věděla, problém se však dostal do popředí loni v prosinci, kdy se po dokončení privatizace České spořitelny mohl dluh ODA stát obchodovatelným. V obavě z možné vydíratelnosti svého partnera tehdy koaliční partněři alinaci vyzvali, ať svůj dluh urychleně vyřeší. A ODA přišla záhy s řešením: do roka zaplatí 12 milionů a zbytek závazku se převede na vzdělávací nadaci, které bude splácet každý rok 10 procent ze svých příjmů. V čem byl problém? Snad jen v tom, že nadaci, která takto měla přijít ke slušným penězům kdysi zakládali a dodnes kontrolují někteří členové samotné ODA. Předseda strany Michael Žantovský však byl s tímto řešením spokojen.

"Myslím si, že jsme se nezpronevěřili našim pravicovým ideálům. Těm bychom se zpronevěřili, kdybychom stranu zrušili a založili novou stranu, bez dluhů. Stejně tak, kdybychom se odstěhovali na Bahamy a po každém zaplavání v moři vzkazovali do Česka, že se do politiky zase vrátíme. My jsme na sebe ale vzali dlouhodobý a nelehký závazek."

Michael Žantovský,  Oldřich Kužílek a Cyril Svoboda,  Foto: ČTK
Čtyřkoaliční partneři však byli jiného názoru. Řešení dluhu jim nepřipadalo ani průhledné ani legitimní a vyzvali ODu, aby nalezla jinou přijatelnější alternativu. Šéf aliance vše vyřešil po svém - odjel na dovolenou a jednání probíhala bez něj. Unie žádala rychlejší a jasnější splátkový kalendář, lidovci dokonce přišli s ultimatem: buď se ODA okamžitě sloučí s Unií svobody a ta dluh převezme nebo budou její kandidáti vyřazeni z volebních kandidátek Čtyřkoalice. S tím však Unie svobody nesouhlasila.

"Dávali jsme přednost, aby dluh ODA splatila vlastními silami. Unie svobody kladla důraz na splacení dluhu a nepřistoupili jsme na jednoduché řešení, že jedna ze smluvních stran nebude na kandidátních listinách," uvedla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Po dvou týdenním vyjednávání přišla ODA s novým řešením. Do 30 dnů zaplatí 10 milionů. Na ty si bude muset půjčit od svých současných a bývalých členů a příznivců strany, jejichž jmenný seznam se zavázala zveřejnit. Zbytek závazku, tedy asi 58 milionů, bude ODA splácet opět vzdělávací nadaci, ovšem jiné, než kterou sama původně vybrala. Ročně ji bude přispívat částkou ve výši 5 milionů korun, tak aby byl dluh splacen nejpozději do 14 let. Pokračuje předseda aliance Michael Žantovský.

"Pokud tato dohoda bude znamenat větší důvěryhodnost Čtyřkoalice, měla tato trnitá cesta smysl Přiznávám, že ODA udělala v minulosti chybu. Není hanbou tuto chybu přiznat a napravit ji. ODA si půjčila si více, než byla schopna splácet a splácela pomalu."

Respektive nesplácela vůbec a to i přes to, že na to zcela evidentně měla. Podle pravidelných přiznání, která politické strany veřejně předkládají sněmovně, získala ODA od roku 1992 od státu a sponzorů čtvrt miliardy korun. S řešením, jak nyní dluh splácet, je však spokojen i šéf lidovců Cyril Svoboda.

"Tato dohoda dává záruky, že budou dluhy splaceny. Vycházeli jsme s takových nabídek, které byly. Toto je dohoda a v ní musí partneři vždy něco slevit."

Logo Čtyřkoalice
Krize ve Čtyřkoalici je tedy nejspíš zažehnána. ODA se zavázala splácet a její kandidáti půjdou do jarních voleb společně s kandidáty celé Čtyřkoalice. Ovšem jak připomněla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, medializace sporu důvěryhodnosti Čtyřkoalice příliš neprospěla.

"Vždy jsme chtěli, aby ODA zaplatila dluh vlastními prostředky. Nepřipadá nám ale šťastné, že celý konflikt uvnitř Čtyřkoalice se vlekl tak dlouho. Měl se vyřešit rychleji a bez emocí. Veřejnosti se mělo přednést až konečné řešení, že Čtyřkoalice chce mít průhledné financování, tak jako to bylo vždycky."

Čtyřkoalice zažila ostré spory a následný propad preferencí už loni při nominaci svého lídra a sestavování stínové vlády. Její představitelé tehdy slibovali, že už nebudou veřejnost "obtěžovat" vlastními problémy. Ovšem opět se to stalo a volební preference poklesly z 29 na 22 procenta.