Cvičení britské a české armády Létající nosorožec skončilo

Téměř 300 letů absolvovali britští a čeští piloti během uplynulých dvou týdnů v rámci společného cvičení Létající nosorožec (Flying Rhino), které v pátek skončilo. Britské letouny Harrrier i Hawk, které se akce zúčastnily, z Čáslavi odletěly zpět na své domovské základny. Průběh cvičení poznamenal tragický pád vrtulníku Lynx, v jehož troskách zahynulo šest britských vojáků.

"Námět cvičení se přesto podařilo stoprocentně splnit," řekl ČTK zástupce velitele čáslavské základny Josef Hlava. Akce se zaměřila na koordinaci pozemních a vzdušných sil. Čeští specialisté z Náměště nad Oslavou, z Čáslavi a Pardubic společně s vojáky z Británie vyhledávali pozemní cíle a ze vzduchu simulovali útoky.

Čáslavští piloti na letounech L-159 Alca a L-39 si na domácím území měřili síly s britskými bitevníky Harrier vůbec poprvé. "L- 159 jsou svojí avionikou a vybavením schopny plnit úkoly stoprocentně. Letoun je vybaven a postaven pro tyto druhy úkolů, tedy pro přímou leteckou podporu pozemních sil," dodal Hlava.