Cyklista Kadlec skončil v olympijském bodovacím závodě pátý

Milan Kadlec obsadil v Aténách páté místo v bodovacím závodě, čímž se postaral o největší úspěch českých dráhových cyklistů v této disciplíně na olympijských hrách v historii. Nečekaným vítězem se stal teprve devatenáctiletý Rus Michail Ignatěv. Stříbrnou medaili získal Španěl Joan Llaneras, který obhajoval zlato z minulých olympijských her v Sydney. Třetí skončil Němec Guido Fulst. Kadlec, který byl téměř jediným specialistou na silnici ve startovním poli, začal závod na 40 kilometrů velmi nadějně. Hned po dvaceti z celkových 160 okruhů získal spolu s dalšími čtyřmi jezdci, mezi nimiž byl i obhájce stříbra ze Sydney Uruguayec Wynants, kolo náskoku znamenající zisk dvaceti bodů. V rychlém závodě nebyla o úniky nouze. Za dalších dvacet kol přidal druhý okruh k dobru Wynants spolu s Fulstem, Llanerasem a letošním světovým šampionem Perquem z Francie. Vzápětí dal o sobě vědět poprvé dvojnásobný juniorský mistr světa z loňského roku Ignatěv. Při prvním velkém seniorském startu si vedl neohroženě a z velkých jmen si nic nedělal.

Kola náskoku přibývala rychle i dalším jezdcům a Kadlec začal ve výsledkové listině klesat. Po 110 kolech byl dvanáctý, zatímco Ignatěv po dalším vydařeném úniku se usadil v čele závodu. Kadlec se však probudil v pravou chvíli. Ve 115. kole spolu se šesticí soupeřů dotáhl do úspěšného konce další akci. Ignatěva se nejvíce snažili o vedení připravit dva veteráni - čtyřiatřicetiletý Fulst vyhrál již v Barceloně v roce 1992 stíhačku družstev a totéž zopakoval v Sydney, ještě o rok starší Llaneras má ve sbírce z této disciplíny dva tituly mistra světa.

Ve 145. kole dotáhl Kadlec k úspěchu únik spolu s Ignatěvem a Fulstem a posunul se v průběžném pořadí na bronzový stupeň za tuto dvojici. Vzápětí však kontroval Llaneras a na páté místo odsunul Kadlec tříbodovým ziskem ze závěrečného spurtu letošní mistr světa ve scratchi Greg Henderson z Nového Zélandu.