Dalík s Večerkem podezírají státního zástupce z podjatosti

Asistent šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek, stíhaní za podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky, podezírají ostravského státního zástupce Martina Fraše z podjatosti. Spatřují ji v tom, že Fraš údajně dopředu policii bez podkladů slíbil, že pro obviněné navrhne vazbu.

Podle informací obhájce obou obviněných Stanislava Devátého se Fraš na uvalení vazby předem bez podkladů domluvil s náměstkem policejního prezidia Jaroslavem Macháněm, přičemž spis k případu putoval k Frašovi až vrtulníkem, kterým policie do Ostravy posílala i zatčeného Dalíka a Večerka. "Myslíme si, že tento člověk, který dopředu vyjádřil svůj názor na celou kauzu, nemůže rozhodovat o naší stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání," zdůraznil Devátý. Pokud Fraš řekne, že podjatý není, Devátý podá proti jeho vyjádření stížnost.

Frašův nadřízený Josef Bláha ale nakonec rozhodl, že návrh na uvalení vazby nebude soudu předložen. Verdikt vyvolal vlnu stížností. Devátý si u zastupitelství stěžuje na neadekvátní postup policie, Macháně zase na postup žalobců nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Ta připustila, že státní zastupitelství bylo při rozhodování o vazbě v případě Dalíka a Večerka nejednotné. Krajské zastupitelství, nadřízené Bláhovu okresnímu, nyní okolnosti kolem rozhodování o vazbě prověřuje. Do konce týdne by měla být prověrka správnosti postupu žalobců uzavřena.